Οικονομία

Οι τράπεζες περνούν τα stress test

Οι τράπεζες περνούν τα stress test
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καλά τα νέα από το μέτωπο των stress test των τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιοποίησης έχει αποκλειστεί και οι τράπεζες περνούν με επιτυχία τον κάβο.

Και όπως λένε τραπεζικά στελέχη η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων. Επιπλέον αποτελεί την απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και είναι ικανή να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

Για να φτάσουμε, όμως, στο αποτέλεσμα αυτό έπρεπε τα στελέχη του SSM, τα οποία ήταν σε ανοικτή γραμμή  με τους επικεφαλής των τραπεζών, να κατανοήσουν ότι η κατάσταση  είναι υπό έλεγχο. Τελικά πείστηκαν ότι υπάρχει  ικανό απόθεμα  προβλέψεων. Παράλληλα τους δόθηκαν δείγματα γραφής σε ότι αφορά τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που είναι και η μεγάλη πληγή.

Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 ήταν 56,5 δισ. ευρώ –σε σύνολο 95,9 δισ. ευρώ-, με τα στεγαστικά να βρίσκονται στα 27,7 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά στα 11,7 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά έχουν λοιπόν τη μερίδα του λέοντος στις καθυστερήσεις  και ο δραστικός και σε σύντομο χρόνο περιορισμός τους είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης (το απόθεμα πρέπει να περιοριστεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019).

Την τρίτη στην Φρανκφούρτη η ΕΚΤ θα ενημερώσει την Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες  ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άσκηση.

Και μετά έρχεται η ώρα των CEO και των επικεφαλής του Risk των ελληνικών τραπεζών.

Οι κ.κ. Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική) και Φωκίωνας Καραβίας (Eurobank), την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου θα ενημερωθούν –η κάθε τράπεζα χωριστά- από τον SSM και θα  έχουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα ακριβή στοιχεία των αποτελεσμάτων των stress test. Και κυρίως θα μάθουν  που θα «κλειδώσει» ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του δυσμενούς σεναρίου, στο 5% ή στο 5,5%.

Γιώργος Χρηστάκης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X