Οικονομία

“Άλμα” για το Bitcoin – Γιατί το αγοράζουν οι Ρώσοι

“Άλμα” για το Bitcoin – Γιατί το αγοράζουν οι Ρώσοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άλμα 13% έκανε χθες το bitcoin, με την τιμή του να κινείται πάνω από τα 43.000 δολάρια, ενώ οι περισσότεροι δείκτες μετοχών κινήθηκαν πτωτικά.

Η εξήγηση για την εκτίναξη του bitcoin, σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Mαρκ Μόμπιους, είναι ότι οι Ρώσοι αγοράζουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

«Δεν θα ήμουν αγοραστής, αλλά αν ήμουν Ρώσος θα αγόραζα», δήλωσε ο Μόμπιους στο CNBC. «Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο λόγος που το bitcoin είναι ισχυρό τώρα – επειδή οι Ρώσοι έχουν μία διέξοδο για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους», πρόσθεσε.

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 10% χθες, μετά την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες, ως αντίδραση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στα ρωσικά χρηματιστήρια crypto

Μετά την έναρξη της εισβολής την περασμένη Πέμπτη, οι συναλλαγές στα κεντρικά χρηματιστήρια bitcoin σε ρούβλια και στο ουκρανικό νόμισμα, χρίβνια, εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία καταγραφής στοιχείων για crypto, Kaiko.

Μεγάλη άνοδο σημειώνει και η τιμή του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, ether, το οποίο αυξάνεται 11% στα 2.932 δολάρια.

Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών, της κεντρικής τράπεζας και των ομολόγων της Ρωσίας καθώς και προσωπικά κατά του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους και ο Καναδάς συμφώνησαν στον αποκλεισμό βασικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα επικοινωνιών Swift, το οποίο συνδέει πάνω από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες.

Αν δεν υπήρχε το bitcoin, δήλωσε ο Μόμπιους, οι Ρώσοι θα ήταν «πραγματικά σε μπελάδες με το κλείσιμο τόσων πολλών διόδων για τη μεταφορά των χρημάτων τους».

Με πληροφορίες από CNBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X