Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2021: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμή, δόσεις και έκπτωση

ΕΝΦΙΑ 2021: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμή, δόσεις και έκπτωση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο myaade.gov.gr (το οποίο αντικαθιστά το Taxisnet), oι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Μπορείτε να δείτε τα εκκαθαριστικά σας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην πρόσβαση από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Υπάρχει η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση. Η τρίτη δόση λήγει στις 30/11/2021, η τέταρτη στις 31/12/2021, η πέμπτη στις 31/1/2022 και η έκτη στις 28/2/2022.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι είδαν μειώσεις του Φόρου από 50% έως 100%. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

ΕΝΦΙΑ 2021: Βήμα – βήμα πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

1.Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

2.Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3.Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

4.Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5.Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε του προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

6.Από εκεί και πέρα κάνετε επιλογή έτους 2021 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Πώς θα πληρώσετε με μερικά κλικ

Ακολουθήστε τα πρώτα βήματα που αναφέρθηκαν ήδη, δηλαδή μπαίνετε στην ιστοσελίδα του myAADE, επιλέγετε το «Οφειλές, Πληρωμές και Επιστροφές» και βάζετε τους κωδικούς σας στο Taxisnet.

Στην συνέχεια στο πλαίσιο «Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης» θα δείτε τις συνολικές οφειλές σας ανά κατηγορία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Εκεί επιλέγετε «Εξόφληση». Στη συνέχεια κάνοντας κλικ στην ταυτότητα οφειλής θα εμφανιστεί ο αριθμός που χρειάζεται για να γίνει η πληρωμή στην τράπεζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X