Οικονομία

Folli Follie: Το σκάνδαλο φέρνει νομοσχέδιο για διαφάνεια-εταιρική διακυβέρνηση!

Folli Follie: Το σκάνδαλο φέρνει νομοσχέδιο για διαφάνεια-εταιρική διακυβέρνηση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση Folli Follie προκαλεί… εξελίξεις! Λεπτομερή περιγραφή που αφορά στον ορισμό των ανεξάρτητων και μη μελών, στον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου μίας εταιρείας, στις οργανωτικές μονάδες που αυτός θα πρέπει να υποστηρίζει αλλά και σε πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας σε ό,τι αφορά στους μετόχους περιλαμβάνει το σ/ν «Για την διάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και την Εσωτερική Οργάνωση στο Πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης Εταιριών που έχουν εισηγμένες μετοχές ή ομολογίες σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα» το οποίο συνέταξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και βρίσκεται στην τελική ευθεία προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει νόμος.

Το σχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί «φάντασμα» πολλών ετών καθώς τα τελευταία τουλάχιστον 8 έτη «πηγαινοέρχεται» μεταξύ ΕΚ και Υπουργείου Οικονομικών.

Πώς συνδέεται η υπόθεση Folli Follie

Η υπόθεση Folli Follie φαίνεται πως αποτέλεσε την αφορμή για κινητοποίηση των αρχών οι οποίες μάλιστα έδωσαν το σχετικό κείμενο σε μικρή ομάδα ανεξάρτητων νομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου εκείνοι να προσθέσουν ό,τι θεωρούσαν απαραίτητο στην παρούσα φάση.

Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΕΚ προκειμένου να υποβάλει τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις επί του συγκεκριμένου κειμένου.

Στο εν λόγω σ/ν αναφέρεται σαφώς πότε ένα μέλος θεωρείται ανεξάρτητο:

Ένα μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου θεωρείται ανεξάρτητο, εφόσον δεν κατέχει κατά τη διάρκεια της θητείας του άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας και είναι απαλλαγμένο από οικονομικές, επιχειρηματικές, οικογενειακές ή άλλου είδους σχέσεις εξάρτησης, οι οποίες δύνανται να επηρεάζουν τις αποφάσεις του και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση του.

Σχέση εξάρτησης με την Εταιρία υφίσταται στις ακόλουθες ιδίως περιπτώσεις προσώπων: 2.1 Πρόσωπο που λαμβάνει οποιαδήποτε σημαντική αμοιβή ή παροχή από την Εταιρία ή από συνδεδεμένη με αυτήν εταιρία, πλην της αμοιβής για τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο ή σε επιτροπές του καθώς και της είσπραξης πάγιων παροχών στο πλαίσιο συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενων των ετεροχρονισμένων παροχών, για προηγούμενες υπηρεσίες προς την Εταιρεία, αρκεί οι παροχές αυτές να μην συναρτώνται με τη συνέχιση των υπηρεσιών αυτών.

Το ενδιαφέρον του άρθρου 10

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 10 του σ/ν που κάνει λόγο για πρόσφατες υποχρεώσεις διαφάνειας και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Κάθε Εταιρία, σε περίπτωση δημοσιοποίησης από τρίτο πρόσωπο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων μέσων, οφείλει με ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιοποιείται με τα μέσα που ορίζονται στο αρ. 21 του ν. 3556/2007: (α) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι βάσιμες ή αληθείς, σε άμεση επιβεβαίωσή τους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και το στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκονται τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται οι σχετικές πληροφορίες, ή (β) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες είναι ανυπόστατες ή ψευδείς ή ανακριβείς, σε άμεση διάψευσή τους ή στην επισήμανση της ανακρίβειας τέτοιων πληροφοριών, αντιστοίχως».

Από το σχετικό κείμενο ωστόσο απουσιάζει άρθρο που να αναφέρεται στις αμοιβές Δ.Σ. όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εκδόσεις αυτού ενώ έχει ενδιαφέρον κατά πόσο το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει λάβει γνώση του σχετικού κειμένου ή όχι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X