Κοινωνικό μέρισμα: Ποια εισοδήματα εξαιρούνται και ποια «μετράνε»

non dom
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τους πολίτες, αλλά δεν προστίθενται ώστε να προκύψει το τελικό ετήσιο εισόδημα, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον προσδιορισμό των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα.

Με την πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr να έχει τεθεί σε ισχύ από χθες το απόγευμα και μέσα στις πρώτες δυόμιση ώρες να έχει δεχτεί 23.000 αιτήσεις και να έχει εγκρίνει 9.000, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ποια εισοδήματα δεν προστίθενται στο τελικό αποτέλεσμα και δεν μειώνουν το ποσό του μερίσματος ή δεν το ακυρώνουν.

Αυτά τα εισοδήματα δεν προστίθενται

Αυτά λοιπόν είναι:

– η αποζημίωση λόγω απόλυσης,

– η διατροφή συζύγου και τέκνων,

– το εφάπαξ,

– οι κληρονομιές,

– οι χορηγίες,

– οι δωρεές

– τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Αυτά “μετράνε” στο κοινωνικό μέρισμα!

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος, ενώ επιπλέον είναι αφορολόγητο.

Άνοιξε η εφαρμογή – Tα 6 βήματα για να συμπληρώσετε σωστά την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο. Επίσης, εκτός μένουν και τυχόν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογήθηκαν ως μισθωτοί.

Στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από τους εν δυνάμει δικαιούχους είναι και το ύψος των καταθέσεων, το οποίο θα προκύψει από τους τόκους που εγγράφηκαν στη δήλωση του 2016, ακόμα και αν ο αιτών είναι συνδικαιούχος.

Παράλληλα υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσεις παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ληξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλογές