Οικονομία

Οργιάζουν οι ηλεκτρονικοί κλέφτες καταθέσεων-Τα κόλπα των απατεώνων

Οργιάζουν οι ηλεκτρονικοί κλέφτες καταθέσεων-Τα κόλπα των απατεώνων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οργίασαν οι ηλεκτρονικοί κλέφτες που παραβίασαν τραπεζικούς λογαριασμούς. Το 2021 άρπαξαν από τις καταθέσεις 40 εκατομμύρια ευρώ σε εννέα μήνες, που σημαίνει 150.000 ευρώ την ημέρα. Το ποσό σε σύγκριση με τα 6,5 εκατ. το 2020 είναι αυξημένο κατά 515%. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε συναγερμό σε Αστυνομία, Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η στροφή των επιτηδείων στην εξαπάτηση καταθετών μέσω του e-banking οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στην αύξηση των δικλίδων ασφαλείας στις πληρωμές με κάρτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που ανάγκασε τους e-ληστές να στραφούν στις υπηρεσίες e-banking και, δεύτερον, στον μεγάλο αριθμό νέων χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής (+20% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο), οι οποίοι αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος.

Συντονιστικό κέντρο

Πρώτον, την προώθηση μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την εκπαίδευση των πολιτών και την πρόληψη του φαινομένου.

Δεύτερον, την άμεση επέμβαση τη στιγμή της απάτης, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση για να γίνει η απάτη απαιτείται η συμμετοχή του θύματος, καθώς δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι για να πετύχουν τον σκοπό τους και να κάνουν μια μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα εξής:

-Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking του θύματος.

-Τον κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται με SMS στο κινητό του.

-Αν η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται μέσω ειδοποίησης στο mobile banking, πρέπει να πείσουν το θύμα να τη δώσει.

Πάντως, τα μισά περιστατικά απάτης αφορούν την κλασική μέθοδο του ψαρέματος (phishing) των στοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS, με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στο e-banking, πατώντας συγκεκριμένο link, προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα, π.χ. ότι μπλόκαρε η κάρτα του ή πάγωσε ο λογαριασμός του.

Αν το θύμα πατήσει το link, εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-banking της τράπεζάς του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εισόδου του, αυτά περιέρχονται στην κατοχή των δραστών. Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν.

Για απόκτηση των στοιχείων εισόδου στο e-banking χρησιμοποιείται και η ακόλουθη μέθοδος: Οι δράστες τηλεφωνούν στο θύμα, υποτίθεται εκ μέρους της Microsoft, για την επίλυση ενός ζητήματος στον υπολογιστή του. Αν τους δοθεί η απαραίτητη εξ αποστάσεως πρόσβαση, εγκαθιστούν προγράμματα παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνουν τους κωδικούς e-banking.

Από την άλλη, η απάτη SIM Swap συνδυάζει το phishing και την απόκτηση ελέγχου στο κινητό του θύματος. Συγκεκριμένα, δηλώνουν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, προσποιούμενοι το θύμα, ότι έχασαν το κινητό και εκδίδεται νέα κάρτα SIM με τον ίδιο αριθμό. Ετσι, λαμβάνουν άμεσα και τα SMS που αποστέλλει η τράπεζα στον πελάτη της.

Νέες απάτες

Τελευταία έχουν αυξηθεί και οι απάτες με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες επενδύσεων. Οι επιτήδειοι πείθουν τα θύματα να ανοίξουν λογαριασμό στην εταιρεία τους για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μετά την επένδυση όμως, όταν το θύμα ζητά τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου του, απλώς η πλατφόρμα εξαφανίζεται.

Εξάλλου, σε αρκετές περιπτώσεις χάνονται χρήματα μέσω αγγελιών. Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες με πρόφαση ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα το προς πώληση προϊόν. Στην επικοινωνία αυτή ζητούν από τα θύματα να τους δώσουν είτε τα στοιχεία της κάρτας τους είτε τους κωδικούς e-banking τους και επιπλέον τους κωδικούς μιας χρήσης (OTP). Με τον τρόπο αυτόν υποτίθεται ότι θα καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους για την αγορά του προϊόντος. Ωστόσο τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Ηλεκτρονικές απάτες: Μην απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X