Ολα τα μυστικά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Ως τις 12 Νοεμβρίου αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,  να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ηδη κατατίθεται  στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για να ψηφιστεί, τροπολογία με τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το νόμο με τον οποίο θα διεξαχθεί ο δημοπρατικός διαγωνισμός.
Πάντως, με την τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι στο διαγωνισμό θα μπορούν να λάβουν μέρος εταιρικά σχήματα (ή θυγατρική τους) με νομική μορφή και έδρα είτε εντός Ελλάδας, ή εντός Ε.Ε..
Καταργείται η κατηγορία αδειών «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» στο νόμο, και με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες στον επικείμενο διαγωνισμό είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα μεταβληθεί δραστικά σε όλη την χρονική περίοδο ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προκηρυγμένες (επτά) άδειες, το ΕΣΡ έχει το δικαίωμα να προκηρύξει διαγωνισμό, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον και πάντως μέχρι την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επόμενη κατηγορία αδειών, με το ίδιο τίμημα εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ).
Επισημαίνεται ότι δεν θα προκηρυχθεί σε βάθος δεκαετίας άλλος διαγωνισμός για την ίδια κατηγορία αδειών, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί των υπερθεματιστών δεν θα μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προγράμματος τους στο διάστημα που είναι σε ισχύ η άδεια που θα αποκτήσουν.
Οι σταθμοί των επιχειρηματικών σχημάτων που δεν θα πάρουν μέρος στην επερχόμενη αδειοδοτική διαδικασία αλλά και εκείνοι που δεν θα αποκτήσουν άδεια (στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες είναι περισσότεροι απο επτά) θα συνεχίσουν να εκπέμπουν για τρεις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών υπερθεματιστών του διαγωνισμού.
Σταθμοί που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για αλλαγή φυσιογνωμίας ώστε να διεκδικήσουν στο μέλλον θεματική άδεια (πχ ο Μακεδονία TV), όπως επίσης και οι περίπου 92 περιφερειακής εμβέλειας, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά, ανέφεραν πηγές του ΕΣΡ.
Επίσης γίνεται πιο ελαστική η διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Έως τώρα ο νόμος ήθελε ονομαστικοποίηση σε δεύτερο βαθμό (δηλαδή ο μέτοχος μετόχου να είναι φυσικό πρόσωπο). Τώρα ζητούμενη είναι η ονομαστικοποίηση των μετοχών χωρίς προσδιορισμό και περιορισμό βαθμού.
Από το περιβάλλον του ΕΣΡ αλλά και κυβερνητικές πηγές, θεωρείται ότι με τις τροποποιήσεις αυτές θωρακίζεται ο νόμος, η διαγωνιστική διαδικασία και υποστηρίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα διεκδικήσουν άδεια σε σταθερό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ