Πολιτική

Ολη η αλήθεια για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης

Ολη η αλήθεια για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία αξιολόγηση πολύ πιο διαφορετική από τις προηγούμενες είδαμε την εβδομάδα που πέρασε.

Η κυβέρνηση και οι Θεσμοί άρχισαν να συναντώνται από τη Δευτέρα στο Χίλτον και κατέληξαν σε συμφωνία σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την κήρυξη απεργίας, τις συντάξεις χηρείας, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη ρύθμιση σε δόσεις, για τις επιχειρήσεις που οφείλουν από 20.000 ως 50.000, τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και τα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και από τις δύο πλευρές υπάρχει διάθεση για συναίνεση και συνεννόηση. Οι συζητήσεις γίνονται για πρώτη φορά σε μία ατμόσφαιρα με κεντρικό στοιχείο την αναζήτηση λύσεων και όχι την επιβολή των θέσεων,τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, φαινόμενο που κυριαρχούσε σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Η αλλαγή αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η διάθεση των Ευρωπαίων να τελειώσει πολύ γρήγορα, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα, η αξιολόγηση καθότι σε κανέναν δεν συμφέρει να παρατείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις.

Ο δεύτερος είναι η αλλαγή στάσης, πράγμα που είναι εμφανές στους Ελληνες διαπραγματευτές, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως είχαν προϊδεάσει με δηλώσεις τους η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πόουλ Τόμσεν όταν είπαν πωςτο ταμείο δεν πρόκειται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα και ότι ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 αναμένεται να επιτευχθεί.

Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ θα πρέπει να αποδοθεί επίσης, στις διαπραγματεύσεις που είχαν με την Κριστίν Λαγκάρντ αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Προς την ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι λειτούργησαν οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις των Αμερικανών, οι οποίοι σημειωτέον είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ και επομένως η ισχύς τους και η δυνατότητα να επηρεάζουν τις αποφάσεις του πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Από την πρώτη φάση λοιπόν των διαπραγματεύσεων δημιουργείται η εντύπωση ότι η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία πολύ γρήγορα, πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ οι πιο αισιόδοξοι σκέφτονται ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν από το Eurogroup, που θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο τουμήνα αυτού.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, θα πρόκειται για την επικράτηση του καλύτερου σεναρίου τουλάχιστον για πολλούς λόγους,

Σε οικονομικό επίπεδο η γρήγορη λύση θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επηρεαστεί το κλίμα και η οικονομία, αλλά αντιθέτως θα λειτουργήσει υποβοηθητικά το 2017 και προπαντός το 2018, όταν ο μεγάλος στόχος θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% (στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Αλέξη Παπαχελά και τον Σκάι ότι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποφασίσουν οι υπεύθυνοι που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις όταν τεθεί το θέμα, ανοίγοντας “παράθυρο” στη μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων) .

Επίσης, μία γρήγορη συμφωνία θα συμβάλλει αποφασιστικά στις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές πριν από τη λήξη του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο και στη συνέχεια στο δανεισμό μετά το τέλος του προγράμματος.

Η άλλη θετική επίδραση θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ επιθυμούν αυτή να ξεκινήσει το Φεβρουάριο, ενώ οι Ευρωπαίοι τη βλέπουν για τον Ιούνιο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι περισσότερο για το ελληνικό χρέος, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Αλλά και στο πολιτικό πεδίο η κατάσταση θα είναι πιο ήρεμη, ενώ η κυβέρνηση θα διευκολυνθεί πάρα πολύ από ένα κλίμα συνεννόησης και γρήγορης λύσης. Θα της δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να τονώσει και να τονίσει το δικό τηςsucces story για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Οσον αφορά στις επιμέρους συμφωνίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κυβερνητικός αξιωματούχοςδήλωσε πως απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο για τα κριτήρια υπαγωγής των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα – έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι Α.Ε. και ΕΠΕ.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και τις οργανώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Παράλληλα, οικονομικό επιτελείο και δανειστές «τα βρήκαν» και στα ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης. «Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά το ραντεβού της αρμόδιας υπουργού Ολγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς το μεσημέρι της Πέμπτης.

Για τις συντάξεις χηρείας υπήρξε επίσης συμφωνία. Οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Κατά τις συναντήσεις που είχε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των Θεσμών φαίνεται πως υπήρξε πρόοδος στο θέμα των αλλαγών στον τρόπο λήψης απόφασης για την διεξαγωγή απεργιών. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δέχεται να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη στον συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, για να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις απεργίας, να απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων, το οποίο επίσης συζητήθηκε, το θέμα που ανακύπτει είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Ερωτηθείς κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Τέλος, η μόνη κόκκινη κάρτα βγήκε στο θέμα της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δανειστές δεν δέχονται να ακούσουν το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την βάση υπολογισμού των εισφορών, από το 2018, προκειμένου να μην αφαιρούνται οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς από το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές της επόμενης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X