Ολο το χρονοδιάγραμμα για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Ο αναμενόμενος «λευκός καπνός» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για  τις τηλεοπτικές άδειες, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες να βγει τη Δευτέρα.

«Το τελικό κείμενο της προκήρυξης για το διαγωνισμό ψηφιακών αδειών ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας εκτιμώ ότι θα το έχουμε στις 13 Νοεμβρίου», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Ροδόλφος Μορώνης,

Η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΣΡ βρίσκεται  ακριβώς στο σημείο προσδιορισμού του τρόπου διεξαγωγής του αδειοδοτικού διαγωνισμού ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις και γύρους σύμφωνα με το νόμο.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία θα επιλεγεί από το ΕΣΡ, που θα έχει και την ευθύνη διεξαγωγής της.

Δεν θα πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε επιχειρηματικά σχήματα με νόμιμες άδειες στον τηλεοπτικό χώρο πριν από τις αρχές του 2018  και πιο συγκεκριμένα προς το τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Ακόμα κι αν έχουμε το τελικό- εγκεκριμένο από την ολομέλεια του ΕΣΡ- κείμενο προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, θα πρέπει πρώτα να μεταφραστεί σε δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά), διαδικασία που απαιτεί από πέντε έως επτά ημέρες.

Στις 20 Νοεμβρίου αισίως αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στον ελληνικό έντυπο Τύπο και σε τρεις έστω ξένες εφημερίδες διότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής .

Αμέσως θα αρχίσει να «τρέχει» η προθεσμία υποβολής φακέλων στο ΕΣΡ και να εξετάζεται η νομιμότητα τους. Στην ολοκλήρωση των 45 ημέρων το Συμβούλιο θα καταρτίσει τον πίνακα με τα επιχειρηματικά σχήματα που θα μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό κάτι που υπολογίζεται να συμβεί οριακά πριν την αλλαγή του χρόνου- το πιθανότερο μετά των Φώτων.

Ο νόμος προβλέπει διάστημα μίας επιπλέον εβδομάδας στην διάρκεια της οποίας έχουν δικαίωμα όσοι εξαιρέθηκαν της λίστας αλλά και εκείνοι έλαβαν έγκριση για να διεκδικήσουν άδεια στον δημοπρατικό διαγωνισμό, να υποβάλλουν ενστάσεις αναμεταξύ τους οι οποίες θα εξεταστούν απο το ΕΣΡ. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, τότε το εποπτεύον τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα όργανο, θα προσδιορίσει την χρονική στιγμή και τον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Αν συνυπολογιστεί και η- «νεκρή»- περίοδος των εορτών και αργιών, ανακοίνωση για οριστικούς υπερθεματιστές (κατόπιν και δεύτερου ελέγχου «πόθεν έσχες») εκτιμάται ότι θα κάνει το Συμβούλιο περι τις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Ταυτόχρονα θα αρχίσει να «μετρά» το διάστημα τριμήνου στη λήξη του οποίοι τα κανάλια εταιρικών σχημάτων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και δεν έλαβαν άδεια θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η εκκίνηση διαδικασίας για τις τηλεοπτικές  άδειες θεματικού περιεχομένου εκτιμάται ότι θα δοθεί από το ΕΣΡ περίπου τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ