Επιλογές

Ολο το παρασκήνιο για τη ρύθμιση του χρέους

Ολο το παρασκήνιο για τη ρύθμιση του χρέους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους αρχίζει να μπαίνει στις ράγες που οδηγούν στην τελική λύση. Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα κανείς ακόμα δεν το γνωρίζει. Ο λόγος δεν είναι τεχνοκρατικός, αλλά καθαρά πολιτικός.

Όταν η Κομισιόν επιτίθεται με ασυνήθιστα αιχμηρό τρόπο στο ΔΝΤ και όταν γίνεται όλο και περισσότερο καθαρό ότι οι Ευρωπαίοι και πολύ περισσότερο η Κομισόν και ο ESM δεν θέλουν το Ταμείο στη γηραιά ήπειρο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος.

Γιατί οι μεν Ευρωπαίοι δεν θέλουν το ΔΝΤ, εκείνο, όμως, δεν επιθυμεί κατά βάθος για λόγους γοήτρου και επιρροής, την αποχώρηση από την Ελλάδα.

Ετσι, βλέπουμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ, δήθεν για την Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα, αλλά στην πραγματικότητα για επιδιώξεις και στόχους που υπερβαίνουν τη χώρα μας.

Και επειδή «όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», ας ελπίσουμε να μη βρεθούμε στη θέση του βάτραχου. Το κακό με τη χώρα μας είναι πως θέλουμε το ΔΝΤ στη παιχνίδι και ταυτοχρόνως δεν επιθυμούμε την παρουσία του. Παράδοξο μεν αλλά έτσι είναι. Δεν το θέλουμε γιατί αυτό είναι που έθεσε και θέτει το θέμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Από την άλλη πλευρά επιζητούμε την παρουσία του για να πετύχουμε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρέους.

Οσον αφορά στο τελευταίο, όπως είπαμε στην αρχή, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο επιταχύνονται, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της επιτάχυνσης κινούνται και οι πληροφορίες από τη Λισαβόνα και πιο συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Eurogroup, τον Πορτογάλο υπουργό οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Δηλαδή όσον αφορά στις τεχνικές εργασίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχαμε την Πέμπτη διπλή επιβεβαίωση από Ουάσιγκτον και Λισσαβόνα και πιο συγκεκριμένα από το ΔΝΤ και το Eurogroup.

Αρχικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις προχώρησε στην αποκάλυψη. Είπε ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν εντατικοποιηθεί.  «Η τεχνική δουλειά για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για ένα θετικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε μία προσπάθεια να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της εντατικοποίησης επανέλαβε τη σχετική αναφορά δεύτερη φορά.

Η πληροφορία που έδωσε ο Τζέρι Ράις επιβεβαιώνεται και από την πλευρά του Eurogroup. Βλέπετε η ίδια πληροφόρηση συμπεριλήφθηκε και στο απολογιστικό υπόμνημα του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο για το Eurogroup του Μαρτίου. Σε αυτό υπογραμμίζεται πως «οι τεχνικές εργασίες σχετικά με τον μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προχωρούν ικανοποιητικά».

Θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και θα σας πούμε πως σύμφωνα με πληροφορίες η πρόοδος συνίσταται στον ορισμό και τον προσδιορισμό του μηχανισμού και της λειτουργίας της σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, που θα αποτελέσει τον πυρήνα και την καρδιά της  ρύθμισης που θα αποφασιστεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, το σχέδιο για την ελάφρυνση (τη ρύθμιση ή τη διευθέτηση επιλέγετε όποιον όρο θέλετε) του ελληνικού χρέους θα κινείται σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι σε γενικές γραμμές περιγράφουν ανάγλυφα και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Οι άξονες αυτοί είναι:

1. Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ΑΕΠ, σε δύο παραλλαγές. H πρώτη είναι η γαλλική και προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κριτήριο για την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων. Η δεύτερη είναι του ESM και ορίζει τις πληρωμές χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι στο τέλος θα γίνει ένας συνδυασμός των δύο, με τρόπο ώστε να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

2. Επεκτάσεις ωριμάνσεων ως 15 ετών. Ως το 2022, αναφέρουν οι πηγές, οι πληρωμές θα είναι ελάχιστες. Ουσιαστικά θα πληρώνονται μόνο τόκοι. Μετά το 2022, οι πληρωμές θα αρχίσουν να αυξάνονται.

3. Πιθανή εξαγορά των οφειλών στο ΔΝΤ, περίπου 9 δισ. ευρώ.

4. Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP και ANFA), αλλά σταδιακά και υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, καθώς και της μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόκειται για ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για επενδύσεις.

Όμως, υπάρχουν φωνές που  υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο, χωρίς να γίνει ένα λιγότερο ή περισσότερο γενναίο «κούρεμα».

Μία από αυτές τις φωνές είναι του Γερμανού οικονομολόγου και  διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα, Μάρτσελ Φράτσερ. «Είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται “κούρεμα” -το χρέος είναι πολύ υψηλό και δεν είναι βιώσιμο», τόνισε την εβδομάδα που πέρασε,  σε συνέντευξή του στους Financial Times και πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να έχει τέτοιο ύψος χρέους, πρέπει να ελαφρύνει το φορτίο για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει -αφού βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τώρα, τον Αύγουστο- να συνεχίσει και να προσελκύσει επενδύσεις».

Για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει στις εξισώσεις για το ελληνικό χρέος να τοποθετήσουμε και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, το νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σουλτς.

Είτε το θέλουμε, είτε όχι ο κύριος Σολτς θα παίξει τον κεντρικό ρόλο. Και τι είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το ελληνικό χρέος; Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Ολαφ Σολτς, αφού επισήμανε το κλασσικό πλέον «η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμή για αισιοδοξία», πρόσθεσε “επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους”.

Οσον αφορά στο εύρος της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και στο χρονοδιάγραμμα λήψης των αποφάσεων, αποκαλυπτικός ήταν την εβδομάδα που πέρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι «αυτό που θα πάρει η χώρα μας για το χρέος είναι σημαντικό και θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είμαστε και πάλι υπερχρεωμένη χώρα, αλλά με την έννοια που είναι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δηλαδή θα μπούμε σε μια ομάδα χωρών με κοινά προβλήματα που θα μπορούν σε ένα δεύτερο στάδιο να επαναδιαπραγματευθούν. Οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο και κάποτε θα αντιμετωπισθεί».

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση τώρα δεν θα είναι πολύ γενναία, αλλά υπάρχει η προοπτική σε δεύτερη φάση να μειωθεί ακόμα περισσότερο, όταν η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει συνολικά την υπερχρέωση των χωρών μελών.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Οικονομικός βλέπει, χωρίς να το λέει, ότι έχουμε μπροστά μας ένα «καυτό» 80ήμερο.

«Μέσα στις επόμενες 80 ημέρες, μέχρι το Eurogroup του Ιούνη θα έχουν γίνει όλα όσα δεσμευτήκαμε. Θα έχει κλείσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση. Θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το χρέος. Θα έχουμε καθορίσει τους κανόνες για το τι θα υπάρχει ως επίβλεψη και θα είναι έτοιμο και το αναπτυξιακό σχέδιο” είπε χαρακτηριστικά.

Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε οι πλέον σημαντικές παράμετροι για το χρέος θα είναι:

-Ο μηχανισμός της σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη.

-Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες όχι μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, αλλά και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, τις συνδέει με τη ρύθμιση για το χρέος.

-Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ο τυχόν συμβιβασμός που θα γίνει με τους Ευρωπαίους στην περίπτωση που παραμείνει.

-Το αναπτυξιακό σχέδιο, που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού από αυτό θα διαφανεί το μοντέλο της οικονομίας που προκρίνει, οι μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης και προπαντός η δέσμευσή της για  μεταρρυθμίσεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Εφορία : Σχέδιο-ανάσα για κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X