Οικονομία

Όλοι κοιτούν προς… Φρανκφούρτη μεριά! Τι θα «πουν» τα stress tests;

Όλοι κοιτούν προς… Φρανκφούρτη μεριά! Τι θα «πουν» τα stress tests;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα σήμερα, Παρασκευή 04.05.2018, το Εποπτικό Συμβούλιο του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Η κρίσιμη συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν -πλην απροόπτου– το πρωί του Σαββάτου 5 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στη δημοσιότητα τις «βαθμολογίες» που έλαβαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο βασικό και δυσμενές σενάριο.

Stress tests: Δεν έχουμε… 2015

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη, «τα stress tests των ελληνικών τραπεζών για το 2018 θα διεξαχθούν ομαλά, σε αντίθεση με το 2015» . Οι αναλυτές του πρακτορείου υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προκύψει κεφαλαιακή αναταραχή λόγω των δοκιμασιών αντοχής των ελληνικών τραπεζών το 2018, καθώς η πιθανότητα αρνητικού σεναρίου είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι το 2015 και δεν θα υπάρξει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τα τέσσερα ιδρύματα κυμαίνεται μεταξύ 5,8% και 7,8% για το δυσμενές σενάριο –επίπεδα που θεωρούνται ανεκτά και δεν αναμένεται αναδείξουν ανάγκες νέων κεφαλαίων.

Επιπλέον, τα φετινά τεστ δεν εμπεριέχουν την έννοια της επιτυχίας/αποτυχίας πάνω από κάποιο ελάχιστο όριο, γεγονός που διευκολύνει την κατάσταση εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Θυμίζεται ότι ο έλεγχος του ελληνικού κλάδου επισπεύστηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

«Γιατί πουλάμε τα ΕΛΠΕ»

Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η «περιπέτεια» για τις εγχώριες τράπεζες, αξιωματούχοι της ΕΕ διαμήνυαν σε όλους τους τόνους η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test αποτελεί ορόσημο στην πορεία προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που προκύψουν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάποια τράπεζα, θα υποχρεούται αυτή να υποβάλλει σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων (capital plan) προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και τότε, όμως, πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη και δεν αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στον κλάδο και την οικονομία. Εξ άλλου, ο όρος αυτός ισχύει για το σύνολο των τραπεζών της ΕΕ που υποβάλλονται στα τεστ της EBA, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων και το ΔΝΤ

Εκτός από τους Ευρωπαίους δανειστές, το βλέμμα έχει στραμμένο στη Φρανκφούρτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει επανειλημμένα διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ένεση 10 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι εύρωστες.

Στην Εαρινή Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, πάντως, ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πάουλ Τόμσεν, δήλωσε ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα των stress tests του SSM προκειμένου να επανατοποθετηθεί για τις τράπεζες, ενόψει και της έκθεσης βιωσιμότητας που θα καταρτίσει εν μέσω διαπραγματεύσεων για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Forthnet: Αυτή είναι η πρόταση Vodafone – Wind προς τις τράπεζες!

Προσφάτως, πάντως, διέρρευσαν πληροφορίες για θετική έκβαση των τεστ για τις τράπεζες, οι οποίες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης. Τον τελευταίο λόγο, βέβαια, θα τον έχει ο SSM και η επικεφαλής του Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί σε λίγες ώρες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων το Σάββατο, σε χωριστές ανακοινώσεις αναμένεται να προβούν καθεμία από τις εξεταζόμενες τράπεζες σχετικά με τις επιδόσεις αλλά και τα σχέδιά τους για την περαιτέρω εξυγίανσή τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X