Ονομα Σκοπίων : Συμφωνία επί της αρχής ανακοίνωσε ο Ζάεφ

Τα Σκόπια να εξαλείψουν τον αλυτρωτισμό

Σε συμφωνία επί της αρχής για το όνομα των Σκοπίων έχουν καταλήξει η Αθήνα και τα Σκόπια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Ομως, τη αυτό δεν το επιβεβαιώνει η Αθήνα. Αντιθέτως το Μέγαρο Μαξίμου με απάντηση προς τη Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.»

Πάντως, υπάρχουν αντιδράσεις και στις δύο χώρες. Στα Σκόπια ο Πρόεδρος Ιβάνωφ δεν αποδέχεται το erga omnes για το όνομα, ενώ η ΝΔ με μία οξεία ανακοίνωση θέτει 4 ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση απάντησε το Μαξίμου και εκτός των άλλων αναφέρει: «καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα»

Τη γνωστοποίηση ότι έχει υπάρξει συμφωνία επί της αρχής και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια.

Στη συνέντευξη με αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την άνοδό του στην εξουσία, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

«Δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας απ’ ότι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας μακεδονικής γλώσσας και διαμορφώνει την ταυτότητα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σκόπια: Ιδού το νέο όνομα στα σλάβικα

Ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή, καθώς και ότι θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία καθώς οι νομικές πτυχές της είναι υπό εξέταση.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον οποίο τόνισε αναμένει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.

«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει μια συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένω να κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, θα ανακοινωθεί δημόσια», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Στην ονομασία erga omnes αντέδρασε ο Πρόεδρος των Σκοπίων και όπως διεμήνυσε το γραφείο του δεν θα γίνει αποδεκτή από τον Γκιόρκι Ιβάνοφ,

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ

Τα τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ζάεφ

Τέσσερα ερωτήματα θέτει προς την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ στέκεται ιδιαίτερα στις δηλώσεις στις οποίες ο Ζάκεφ έκανε λόγο περί «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» και ρωτά μεταξύ άλλων αν η κυβέρνηση τις έχει αναγνωρίσει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
  • Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
  • Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
  • Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
  • Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ