Αναλύσεις

Ώρα μηδέν σήμερα για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο των 28

Ώρα μηδέν σήμερα για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο των 28
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ώρα μηδέν για το μεταναστευτικό αλλά και την ανάγκη να βρεθεί μία λύση στο θέμα του, υπογράμμισαν ευρωπαϊκές πηγές ενώ ανέφεραν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να επιφέρει αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στην Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή) θα εξετασθούν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις.

Σημειώνετε ότι η Ευρώπη έως σήμερα πέτυχε στη διαχειριστική πλευρά της μεταναστευτική κρίσης και μπήκε πάτος στο βαρέλι. Ωστόσο, απαιτούνται μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε συστημικές λύσεις.

Ο συμβιβασμός που θα συγκεράσει τις προτάσεις που θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου περιλαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

-Να δοθεί η δεύτερη δόση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία

-Να δοθούν 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Λιβύης και της Αφρικής μέσα από τις οποίες περνούν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και να ενισχυθεί η Frontex, έτσι ώστε το αργότερο σε μία διετία να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκή αστυνομία φύλαξης συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες από 1.500 που έχει σήμερα.

Οι εναλλακτικές για τα Hot spots

Σε ό,τι αφορά τα hot spots, οι εναλλακτικές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών περιλαμβάνουν: Τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Αφρική, όχι στις ακτές αυτής, αλλά στην ενδοχώρα, όπως είναι στα νότια σύνορα της Λιβύης και στον Nίγηρα.

Η δεύτερη ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι όσον αφορά τα hot spots είναι η ενίσχυση των κέντρων υποδοχής που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και τα νησιά του Αιγαίου) με στόχο είτε να γίνουν να μεγαλύτερα, είτε να δημιουργηθούν νέα σε άλλα σημεία, τη διαχείριση των οποίων δεν θα έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου.

Η πρόταση Τουσκ

Ο κ. Τουσκ υπενθυμίζει στους 28 τη δέσμευση ως προς τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ήδη από το 2015, κάτι το οποίο επισημαίνει πως προϋποθέτει την «εξασφάλιση πλήρους ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», τονίζει ότι ήδη οι παράνομες ροές έχουν μειωθεί κατά 96% από την αιχμή τους τον Οκτώβριο του 2015.

«Ωστόσο, για τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πρόσθετες προσπάθειες», τονίζει ο Πρόεδρος και προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τα εξής:

– «Δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης, ει δυνατόν μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ, προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης».

– Δημιουργία στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ ενός χρηματοδοτούμενου χρηματοδοτικού μέσου με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς όπως λέει «χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο δημοσιονομικό εργαλείο το οποίο θα διαχειρίζονται όσοι είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, καθώς μόνο αυτοί είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αποτελεσματική συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την εξάλειψη των ροών».

– Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης, και ιδίως την υποστήριξή μας προς την Λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης.

Σημειώνει μάλιστα ότι «μια προϋπόθεση για μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ότι οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν αποτελεσματικά ποιος εισέρχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια».

Τις λεπτομέρειες και την αλληλουχία των συζητήσεων κατά την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέγραψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται του μεταναστευτικού, εκτός της μεταρρύθμισης του κανονισμού για το Άσυλο, για τον οποίο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Κατέδειξε μάλιστα τα οφέλη της πρότασης Τουσκ για πλατφόρμες αποβίβασης μεταναστών εκτός ΕΕ.

Σκόπια

Για το Σκοπιανό, πηγές από τις Βρυξέλλες τόνισαν ότι η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών ήταν ένα μπάλωμα ούτως ώστε να μην επέλθει η απόλυτη διαφωνία. Οι προς ένταξη χώρες, μεταξύ των οποίων και η πΓΔΜ, πήραν μια υπόσχεση ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή τους πορεία μετά τις Ευρωκλογές του 2019, η οποία είναι πολιτικά αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση των Σκοπίων που, όπως όλα δείχνουν, θα πάει το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας μέχρι τέλους.

Οικονομία

Σύμφωνα με ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει βγει από το ραντάρ, ωστόσο, όλη η προσοχή πρέπει να δοθεί από την ελληνική πλευρά στο να μην υπάρξουν «στραβοκλωτσιές» στο τέλος του αγώνα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν την επαναπροκήρυξη, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, αρκετών θέσεων για την τοποθέτηση γενικών γραμματέων στο Δημόσιο. Οσον αφορά στις αγορές οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «πρέπει να τους γίνει απολύτως σαφές ότι αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επίθεση, δεν είναι εύκολο θήραμα».

ΗΠΑ – δασμοί Τραμπ

Η όξυνση που έχει δημιουργηθεί στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, εξ ου και γίνεται μια προσπάθεια, ώστε ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον Ντόναλντ Τραμπ υπό την προϋπόθεση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Αμερικανός Πρόεδρος να αποτρέψει τους δασμούς στα αυτοκίνητα. Τα θέμα είναι σοβαρό και αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στα αυτοκίνητα, τότε και η ΕΕ θα πρέπει να βρει κάτι αντίστοιχο.

Επανεκλογή Ερντογάν

Σχετικά με την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι ευχαριστημένη γιατί είναι καλύτερα να έχεις απέναντί σου «τον διάβολο που ξέρεις».

Στην Ευρώπη ο κόσμος έχει κουραστεί από τον Ερντογάν, τον θεωρεί απρόβλεπτο παίκτη (ανέφεραν χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τη φωτογραφία με τον Πούτιν και τον Ροχάνι. Η ρητορική του, και αυτή έχει κουράσει.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία χρειάζεται να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Πρώτον, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί σωστά. Δεύτερον, στον τομέα της ενέργειας, όπου η Τουρκία είναι συμβατός και πλευρικός ενεργειακός παίκτης με την Ευρώπη και τρίτον στο μεταναστευτικό.

Βατικανό

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δια στόματος του καθολικού αρχιεπισκόπου ‘Αντζελο Μπέτσιου, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πάπα Φραγκίσκουτο Βατικανό θέλησε να πάρει και πάλι θέση επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Λέγοντας χαρακτηριστικά :«Δεν πρέπει να σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού Ελλάδα και Ιταλία».

«Χείρα βοηθείας»

Ενώ για «χείρα βοηθείας» του Έλληνα Πρωθυπουργού στις δύσκολες στιγμές της Καγκελαρίου γράφουν οι FT – «Δεν θα αποτελέσει επιπλέον βάρος για την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Τσίπρας

Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή μεταναστών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times τείνοντας «χείρα βοηθείας» στην Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής.

Στη συνέντευξή του στους FT ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT.

Πηγή πληροφοριών: FT/Real/ ΕΡΤ /

Δείτε ακόμη:

Η Μέρκελ θέλει αποθήκη προσφύγων- μεταναστών την Ελλάδα

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X