Ελλάδα

Όσα έγιναν στο Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ

Όσα έγιναν στο Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ελληνοτουρκικά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις θέσεις που έχουν εκφραστεί και στα τρία ζητήματα ενώ το επόμενο διάστημα θα «ανεβάσει» στην αντιπολιτευτική του ατζέντα τα εργασιακά ζητήματα.

Αναφορικά με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο επαναλαμβάνοντας τη θέση για επίσπευση της επανεκλογής του. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στην οποία εμμένει και πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία και «καλλιστεία».

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία. Οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Εκτενής συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά και για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
Ως προς το νέο εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την απλή αναλογική διαφωνώντας κάθετα με την κατάργηση της και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ.

Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όπου κυριάρχησε η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δουλέψει προς την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, με παράλληλη προάσπιση των ζητημάτων που άπτονται των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αναφορικά με την αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι τα αποτελέσματά της δεν ήταν θετικά για την ελληνική πλευρά ενώ στη συζήτηση κυριάρχησε, επίσης, πνεύμα απόρριψης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και του προγράμματος για τα F-35.

Επίσης, στο όργανο αποφασίστηκε όπως το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θέσει ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα του τα κοινωνικά θέματα, εργασιακά, οικονομία, μεταξύ των οποίων και το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Διαφωνίες σε δύο ζητήματα
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iefimerida.gr υπήρξαν δύο ζητήματα όπου προέκυψαν διαφωνίες. Το πρώτο αφορούσε πρόταση του Γιάννη Ραγκούση για διακομματική συνεννόηση για τα θέματα προστασίας του πολίτη, η οποία απορρίφθηκε ομοφώνως. Η δεύτερη αφορούσε την κατανομή των αρμοδιοτήτων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα αυτήν της Νεολαίας. Η πρόταση να αναλάβει την χρέωση της Νεολαίας ο Νίκος Μαδεμλής μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο συνάντησε την έντονη αντίδραση των «53», οι οποίοι τάχθηκαν κατά του πρώην Γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, η πρόταση Τσίπρα εγκρίθηκε.

Δείτε ακόμη:

Γεννηματά: Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X