Το blog του Μενέλαου Γκίβαλου

Ούτε ανέμελοι ούτε ανίκανοι αλλά συνειδητοί καταστροφείς

Ούτε ανέμελοι ούτε ανίκανοι αλλά συνειδητοί καταστροφείς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Διατυπώνονται πολύ συχνά δυο ατελείς και ανεπαρκείς, κατά τη γνώμη μας, ερμηνείες που αφορούν τόσο τις επιλογές όσο και τις αντιδράσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και του επιτελείου που τον καθοδηγεί.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ζει σ’ έναν δικό του «κατασκευασμένο» κόσμο, τον οποίο επιδιώκει να επιβάλει στην κοινωνία. Η έτερη (και συμπληρωματική της πρώτης) ερμηνεία καταλογίζει στον Πρωθυπουργό και στο επιτελείο του ελαφρότητα (η θεωρία του ανέμελου), διαχειριστική ανικανότητα και πολιτική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όμως το κυβερνητικό καθεστώς και τα επιτελεία του δεν συναπαρτίζονται από αφελείς και ανίκανους. Αντίθετα, δρούν συντεταγμένα και προγραμματισμένα έχοντας καθορίσει με απόλυτη ακρίβεια τόσο τους σκοπούς που θέλουν να επιτύχουν όσο και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι επιλογές και οι δράσεις τους είναι απόλυτα συνειδητές με σαφή γνώση των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα επιφέρουν στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ίδια τη Δημοκρατία.

Προμελετημένο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα

Οι ενέργειες και οι επιλογές τις οποίες εμείς χαρακτηρίζουμε αποτυχημένες και καταστροφικές αποτελούν για το κυβερνητικό καθεστώς επιτυχίες και ύψιστα επιτεύγματα. Η αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας, η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ογκούμενη ανεργία και φτώχεια, η καταστροφή των θεσμών του κοινωνικού κράτους (Υγεία παιδεία, Ασφαλιστικό) αποτελούν τις μεγάλες επιτυχίες του κυβερνητικού καθεστώτος.

Εκείνη που «αποτυγχάνει» είναι η κοινωνία, η οποία επωμίζεται όχι μόνο το κόστος αλλά και τις ευθύνες των καταστροφικών επιλογών του κυβερνητικού καθεστώτος. Γιατί βεβαίως, αυτές τις ευθύνες, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές, θα πρέπει να τις αναλάβει ατομικά ο κάθε πολίτης και συλλογικά η μεγάλη πλειοψηφία.

Ούτε ανίκανοι, ούτε ανέμελοι, ούτε αποτυχημένοι… Το πολιτικό και κοινωνικό «έγκλημα» ήταν προμελετημένο, συνειδητό και εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές.

Ανικανότητα, ανευθυνότητα, «ανεμελιά» επιδεικνύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους πολίτες τους οποίους περιφρονούν. Προς τα αφεντικά τους, τους ιέρακες – επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους και τους ολιγάρχες αποδεικνύονται ιδιαίτερα φιλότιμοι, συνεπείς και αποτελεσματικοί προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Η κυβερνητική εικόνα καταρρέει-Οι δομές του καθεστώτος παραμένουν

Ασφαλώς ο «γυάλινος κόσμος» τους και το επικοινωνιακό τους «λούστρο» καταρρέουν μπροστά στην αλήθεια της σκληρής πραγματικότητας. Όμως, με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε την εξουσιαστική ισχύ των συμφερόντων που στηρίζουν το κυβερνητικό καθεστώς ούτε την επιρροή (έστω και αποδυναμωμένη) που ασκούν οι ιδεολογικοί – προπαγανδιστικοί του μηχανισμοί.

 Η αποδόμηση της φυσιογνωμίας του κυβερνητικού καθεστώτος και της ψεύτικης εικόνας του σωτήρα – Πρωθυπουργού αποτελεί ασφαλώς ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Όμως, πέρα από αυτό, η ουσιαστική αναμέτρηση διεξάγεται στο πεδίο προάσπισης των θεσμών του κοινωνικού κράτους, στη στήριξη της Εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, στη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποτροπή της καταλήστευσης των εθνικών και κοινωνικών πόρων, στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού σχεδίου ανάπτυξης, στην υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Αυτός είναι ο πραγματικός πυρήνας της πολιτικο-ιδεολογικής και κοινωνικής σύγκρουσης με τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα ενός καθεστώτος, που όσο αποδομείται επικοινωνιακά, όσο απομονώνεται και αποδοκιμάζεται από την κοινωνία, τόσο πιο στυγνό, αδίστακτο και κυνικό θα γίνεται προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του.

 Εκεί θα κριθεί το μέλλον…. όπου η δική τους αποτυχία και ήττα θα αποτελέσει ταυτόχρονα μια ιστορική νίκη, μια ιστορική επιτυχία για τη χώρα και το λαό της.

  • Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ και Μέλος του Π.Σ. της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X