Παιχνίδια των Σκοπίων εκνευρίζουν την Αθήνα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Παιχνίδια με τη συμφωνία για τα Σκόπια, καταγγέλλει κυβερνητικός αξιωματούχος, φωτίζοντας εμμέσως το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τη στάση των Σκοπίων και την κωλυσιεργία για το κλείσιμο της συμφωνίας για το ονοματολογικό και το δείχνει με δηλώσεις αξιωματούχου ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε: «Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια»

Στην ανακοίνωση του υπουργείου του Ν.Ντιμιτρόφ ουσιαστικά τονίζεται ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη και κοινά αποδεκτή από αμφότερα τα μέρη» συμφωνία, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό «από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο».

«Τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, θέτοντας ως νέο χρονικό ορόσημο την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28-29/6)

Σε άλλο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος και ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα. Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις απομακρύνουν το τηλεφώνημα Ζάεφ μέχρι την Παρασκευή και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες εντός του Σαββατοκύριακου.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμα ότι το τηλέφωνο στην Αθήνα θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα. Την επισήμανση έκανε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο απίστευτος λόγος που οι Σκοπιανοί τορπιλίζουν τη συμφωνία

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Όπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της ΕΕ (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ