Ελλάδα

Πανελλήνιες 2018: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που δεν θα σε αφήσουν άνεργο

Πανελλήνιες 2018: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που δεν θα σε αφήσουν άνεργο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βασικός παράγοντας, με τον οποίο οι υποψήφιοι εισακτέοι επιλέγουν τις σχολές που θα βάλουν στο μηχανογραφικό τους, είναι και το φάσμα της ανεργίας. Στην Ελλάδα του 2018 η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι μεγάλη.

Έτσι λοιπόν οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ) έχουν σημαντικές προτάσεις. Μπορεί να μην αφορούν άμεσα σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο έχουν πιο «εγγυημένο»» μέλλον. Σε εκδήλωση επίδειξης επαγγελματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων των ΕΠΑΣ Μαθητείας και ΙΕΚ νομού Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στα επαγγέλματα με σίγουρη αποκατάσταση.

«Κολλημένη» στο 20,8% για επτά μήνες η ανεργία

Συγκεκριμένα προτείνουν στροφή στην αρτοποιία, για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, αλλά μίλησαν και για άνθηση των επαγγελμάτων που αφορούν στη σχεδίαση και παραγωγή ενδυμάτων.

Ο υφυπουργός εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος έδωσε το παρών στην εκδήλωση και ανέφερε: «Πιστεύω ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα, αν θέλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε ένα πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα χρόνια της κρίσης επικράτησε το επιχείρημα ότι το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και να φέρει την ανάπτυξη. Η αντίληψη της δικής μας κυβέρνησης βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα: πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της αναβάθμισης και της προστασίας της εργασίας και κομμάτι αυτού αποτελεί ο θεσμός της κατάρτισης και της μαθητείας».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών λειτουργών ΟΑΕΔ και διευθυντή ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου, Γιάννη Παπατσεχιλίδη, οι ειδικότητες αρτοποιία και ζαχαροπλαστική τέχνη, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, αφού δέχονται κάθε χρόνο 200 αιτήσεις για φοίτηση για 50 θέσεις!

«Είναι ειδικότητα – κυρίως η αρτοποιία – με υψηλή ζήτηση και προσφορά θέσεων για πρακτική. Αν επενδύσει ένας νέος στο να γίνει αρτοποιός, σίγουρα θα βρει δουλειά, η οποία είναι μεν δύσκολη, με σκληρά ωράρια, αλλά παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση», εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Παπατσεχιλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι δυναμικός και υπέστη τη λιγότερη ζημία στην οικονομική κρίση.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι σπουδαστές, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, κάνουν και την πρακτική τους σε διάφορες επιχειρήσεις και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, ότι «το 50% αυτών που κάνουν μαθητεία σε επιχειρήσεις, διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό αφού λήξει η μαθητεία, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την έρευνα του Θεόδωρου Κατσανέβα και της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Πειραιώς υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και προοπτικές ταχύτερης ανέλιξης. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα υγείας βρίσκονται ανάμεσα στα πρώτα στη λίστα, καθώς συνεχίζουν να απορροφούν αρκετό κόσμο.

Ιδιαίτερα, οι νοσηλευτές και οι φυσιοθεραπευτές  έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν μία θέση εργασίας στον τομέα τους αμέσως μετά τις σπουδές τους ενώ το ίδιο προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τη διαιτολογία, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν επιτρέπουν σε αρκετούς να ασχοληθούν με τη διατροφή και την υγεία τους, ωθώντας τους να ζητήσουν τις συμβουλές και τη βοήθεια των ειδικών.

key2.2

Η ναυτιλία επίσης, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που προσφέρει πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να διατηρηθούν παγκοσμίως και ακόμη και στις δύσκολες μέρες καταφέρνουν να δίνουν ευκαιρίες στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές.

Η Πληροφορική είναι ένας ακόμη τομέας που κατάφερε να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από την κρίση. Η ζήτηση για ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία αυξάνεται διαρκώς, ενώ ένας ιδιαίτερα ελπιδοφόρος κλάδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι η ηλεκτρονική εγκληματολογία.

Επιπλέον, τα τουριστικά επαγγέλματα και κυρίως  η διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελούν μία ακόμη καλή επιλογή, καθώς ο τουρισμός συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους βασικούς εργοδότες της χώρας μας, που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους.

Οι Θεωρητικές Επιστήμες σημειώνουν αρνητικές προοπτικές δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το coaching και τη θετική ψυχολογία, έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο που δίνει στους απόφοιτους την ευκαιρία να εργαστούν ως σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τέλος, μπορεί τα κατασκευαστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης, αλλά η κατάσταση για τους μηχανολόγους μηχανικούς παραμένει σχετικά ικανοποιητική.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X