Διεθνή

Παραφρόνησε Τούρκος ναύαρχος. Αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κρήτης

Παραφρόνησε Τούρκος ναύαρχος. Αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κρήτης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από την Τουρκία. Αυτή τη φορά Τούρκος ναύαρχος υποστηρίζει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ . Επιπλέον σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Akit, αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αφήσει την Τουρκία εκτός των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο. Αυτό θα γίνει γιατί με στήριξη από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο θα προβεί σε κήρυξη ΑΟΖ. Προστίθεται ότι η Αθήνα με την ίδια μέθοδο “άρπαξε” 39.000 τ.χ. από την Λιβύη.

Η Ελλάδα που το 2011 κήρυξε περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ως περιοχές σεισμικών ερευνών, καθώς η Λιβύη λόγω των εσωτερικών ταραχών δεν έφερε αντίρρηση, προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και το 2014 άνοιξε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα με αυτές τις προσπάθειες, στην ουσία κάνει βήματα, ώστε να κατοχυρώσει στον εαυτό της, θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στην Λιβύη. Αναφέρεται πως η Ελλάδα με τα τετελεσμένα αυτά, απέκτησε 39.000 τ.χ. θαλάσσης που κανονικά ανήκουν στην Λιβύη και ότι αυτή η περιοχή εκεί, αποτελεί το 1/3 της ΑΟΖ της Λιβύης στην περιοχή.

 

 

Κατά παράβαση του δικαίου
Στον καθορισμό των συνόρων δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα μία μέθοδος καθορισμού των συνόρων που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας. Στις αποφάσεις τους διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αποφάσεις κατά τις οποίες ο καθορισμός των συνόρων γίνεται με βάση την ηπειρωτική χώρα.

Από την άλλη κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στα νησιά (όπως η Κρήτη) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την θέση τους, τους αναγνωρίζεται μικρή ή και καθόλου επίδραση.

Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σύμφωνα με το δίκαιο, ο καθορισμό των συνόρων πρέπει να γίνει ανάμεσα στην Λιβύη και την Τουρκία. Στο παρελθόν Τουρκία και Λιβύη είχαν αρχίσει συνομιλίες για αυτό το θέμα, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη, δεν έγινε δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία.

Στο παρελθόν ο Δρ. Cihat Yaycı’nın –Ναύαρχος (ε.α) και πρώην Αρχηγός του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, έχει δημοσιεύσει για αυτό το θέμα, κείμενο σε διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό. Στο κείμενο του εκεί ο Cihat Yaycı’nın υποστηρίζει πως η Ελλάδα με αυτή της την κίνηση να προκηρύξει διαγωνισμό στις περιοχές εκεί, σφετερίζεται δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης.

Αναφέρεται πως το Τεμάχιο 15 της Ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης που ανακηρύχθηκε το 2014 ως περιοχή ερευνών συμπίπτει με τη τουρκική υφαλοκρηπίδα και το Τεμάχιο 20 της Ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

Περισσότερα defence-point.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X