Οικονομία

Παραγράφονται δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Παραγράφονται δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παραγράφονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις που έχουν ξεπεράσει την πενταετία και παραμένουν ανοιχτές χάρη σε νέα στοιχεία, που βρήκαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας στις ελληνικές τράπεζες.

Και όπως γίνεται αντιληπτό δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που ελέγχουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα κλείσουν και το Δημόσιο θα χάσει πάρα πολλά έσοδα.

Χαρακτηριστική της νέας κατάστασης που δημιουργείται, είναι η δήλωση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος σε ομιλία του στο 9ο Thessaloniki Tax Forum είπε πως «είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει (σ.σ. η απόφαση του ΣτΕ) σε ένα νέο κύκλο ανασχεδιασμού. Μιλάμε για νέα αλλαγή, με ό,τι επίπτωση θα έχει αυτή στον προγραμματισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.»

Και όλα αυτά γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αυτές παραγράφονται στην πενταετία.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να νοηθούν ως συμπληρωτικά καθώς βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή τουλάχιστον ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτικές αρχές από το 1994 και εντεύθεν έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία.

Κατόπιν αυτών οι φορολογικές υποθέσεις που βασίζονται σε στοιχεία ελληνικών τραπεζών μέχρι και το 2011 βρίσκονται στον “αέρα” καθώς σύμφωνα με το ΣτΕ εμπίπτουν σε πενταετή παραγραφή.

Ειδικότερα το Β΄τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, έκρινε με την υπ’ αριθμόν 2934/2017 απόφασή του οτι βάσει των συνταγματικών αρχών δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία η κίνηση και τα υπόλοιπα των εγχώριων τραπεζικών λογαριασμών μετά την 5ετία, καθώς έχει επέλθει παραγραφή.

Πολύ καθαρή είναι σε αυτή το σημείο η ετυμηγορία το ΣτΕ αφού επισημαίνει ότι:

– «Δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία εκείνα τα οποία είτε είχαν περιέλθει σε γνώση της φορολογικής αρχής εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 του ανωτέρω άρθρου 84 πενταετίας και αγνοήθηκαν ή δεν ελήφθησαν προσηκόντως υπόψη από αυτήν είτε η φορολογική αρχή όφειλε να έχει λάβει γνώση τους, εντός της ίδιας πενταετίας, εάν είχε επιδείξει την δέουσα επιμέλεια, ήτοι εάν είχε λάβει τα προσήκοντα μέτρα ελέγχου και έρευνας, που προβλέπονται στο νόμο».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X