Παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν: Οι Ελληνες στρατιωτικοί, το Αιγαίο και η Κύπρος

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν: Οι Ελληνες στρατιωτικοί, το Αιγαίο και η Κύπρος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κόντρες, βολές, αλλά και συναινέσεις περιλάμβανε το μενού της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το πιο δύσκολο σημείο και η μεγάλη αντιπαράθεση (υπήρξε αντιπαράθεση και δεν είναι σχήμα λόγου) των δύο ανδρών ήταν για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Το θετικό είναι πως Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για κατασκοπεία, που σημαίνει ότι οι κατηγορίες που τυχόν απευθυνθούν, όταν απευθυνθούν, θα είναι για παραβίαση των συνόρων.

Το αρνητικό ότι συνδύασε, έστω και εμμέσως το θέμα με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Μπορεί η δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών να ήταν δύσκολη, αλλά άνοιξε και κάποιες χαραμάδες για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικώς και ειδικότερα την Κύπρο και το Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε αρκετές φορές να ξεπεράσει το τείχος που είχε υψώσει ο Ερντογάν, ο οποίος ουσιαστικά μέσω των αναφορών του, έβαζε στην ίδια «ζυγαριά» την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Φαίνεται να έκανε σαφές, συνεχώς, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα του το θέμα των οκτώ που ήρθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιμονή του οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να ζητήσει αρχικά την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εκτίμησε την άκαμπτη στάση της άλλης πλευράς εξέφρασε την άποψη πως η δίκη τους πρέπει να διεξαχθεί άμεσα, ώστε η αποφυλάκιση τους να μην αργήσει. Η δεύτερη επισήμανση από τον Αλέξη Τσίπρα δεν θεωρήθηκε «έκπτωση» της ελληνικής διπλωματικής τακτικής, αφού η πορεία της κουβέντας έδειξε τον συμβολισμό και την μεγάλη σημασία που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος στην υπόθεση των «οκτώ». Το αίτημα να αφήσει ελεύθερους, έτσι απλά, τους στρατιωτικούς έμοιαζε μη ρεαλιστικό, ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να το βάλει εμφατικά με αυτόν τον τρόπο ώστε να υπογραμμίσει το γεγονός πως κρατούνται για ένα λάθος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός  επιχείρησε να προτάξει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο έκανε σαφές πως μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μετά την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Ένα «πακέτο» θετικών πρωτοβουλιών στα πρότυπα του 2015-2016, όπου το προσφυγικό, τα ζητήματα της ασφάλειας, η οικονομική ατζέντα και το κυπριακό πήγαν αρκετά βήματα μπροστά τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Το γεγονός πως άνοιξαν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας Τσίπρα – Ερντογάν είναι το θετικό στοιχείο του τετ-α-τετ όλα, όμως, δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τα δυο στελέχη του στρατού ξηράς.

Οι πιέσεις σε διεθνές επίπεδο από την Αθήνα για τους Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγοριών στις φυλακές της Αδριανούπολης, θα συνεχιστούν.

Στη συνάντηση όμως υπήρξαν και σημεία που έδειξαν ότι δεν έχουν κοπεί πλήρως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Το κυριότερο σημείο σύμπτωσης,  υπήρξε το Κυπριακό και η ανάγκη διαλόγου ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρξουν σημεία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέλαβαν την ευθύνη του διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τις συζητήσεις για τις διερευνητικές εντολές και θα συναντηθούν για τα θέματα αυτά τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημεία σύμπτωσης όμως υπήρξαν και για την ένταση στο Αιγαίο, θέμα που έθεσε στο τραπέζι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν πίνακα με την πορεία των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

«Συμφωνώ να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα αναλάβουν την ευθύνη για την μείωση της έντασης στην περιοχή και να προχωρήσουν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X