Ελλάδα

Πειρατές του Netflix: Δύο συλλήψεις στην Ελλάδα

Πειρατές του Netflix: Δύο συλλήψεις στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πειρατές του Netflix: Στα χέρια των αρχών βρίσκονται δύο Έλληνες, ένας 27χρονος στην Αθήνα και ένας 31χρονος στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρονται να είναι επικεφαλής διεθνούς κυκλώματος που παρείχε παράνομα πρόσβαση σε τηλεοπτικές συνδρομητικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, υπό τον συντονισμό της Eurojust και με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Αναγνωρίστηκαν 25 ύποπτοι – Ανάμεσά τους δύο Έλληνες

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης αναγνωρίστηκαν 25 ύποπτοι ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν οι δύο Έλληνες. Παράλληλα κατασχέθηκαν περίπου 200 servers και άλλος ψηφιακός εξοπλισμός σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία. Μάλιστα οι αρχές δέσμευσαν περισσότερο από 150 λογαριασμοί PayPal οι οποίοι έχουν σχέση με το κύκλωμα.

Στην Ελλάδα συνελήφθη ένας 31χρονος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ σε βάρος του 27χρονου, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Πώς ήρθε η υπόθεση στο φως

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι ιταλικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος, το οποίο δρούσε έχοντας σκοπό την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την καταβολή χρηματικού τιμήματος μικρότερου από τη νόμιμη συνδρομή. Με απλά λόγια πωλούνταν παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων ήταν και το Netflix.

H δράση του κυκλώματος ξεκίνησε το 2015 σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία. Από την αστυνομία προκύπτει ότι η οικονομική ζημιά ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος, χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους δύο Έλληνες.

Μάλιστα επειδή το κύκλωμα είχε διερυμένη δράση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν οι εμπλεκόμενες χώρες. Η εν λόγω επιχείρηση συντονιζόταν από την Eurojust.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν χθες το πρωί έρευνα στην οικία του 27χρονου, στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε η πρόσβαση του σε διαχειριστικό περιβάλλον 8 εξυπηρετητών (servers), ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 συσκευές IPTV, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, εσωτερικό μέσο αποθήκευσης, συσκευή κινητής τηλεφωνίας, 2 κάρτες SIM, 4 τραπεζικές κάρτες, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Παράλληλα, σε έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στην οικία του 31χρονου, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 24 συσκευές IPTV, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 6 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, 3 εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, εσωτερικό μέσο αποθήκευσης, συσκευή κινητής τηλεφωνίας, 2 κάρτες SIM, 6 τραπεζικές κάρτες, διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (NetworkAttachedStorage – NAS), συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας, βιβλιάριο καταθέσεων, 114.550 ευρώ και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Σημειώνεται, ότι κατά την ευρωπαϊκή επιχείρηση, περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή, ενώ ο 31χρονος συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X