Χωρίς Κατηγορία

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι φοβούνται ότι νόσησαν

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι φοβούνται ότι νόσησαν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη οδηγία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι να γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού τρεις μήνες μετά από νόσηση με COVID-19.

Ωστόσο, με την επέλαση της Δέλτα αυτό το φθινόπωρο και την ολοκληρωτική επικράτηση της Όμικρον τον τελευταίο μήνα, μιας μετάλλαξης με πολύ ήπια συμπτώματα, έχουμε οδηγηθεί σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πολλοί είναι αυτοί ανάμεσά μας που νοσούν με κορονοϊό και δεν το γνωρίζουν.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση της Όμικρον ανησύχησε και κινητοποίησε τους πολίτες, καθώς έχουν κλειστεί πολλά ραντεβού και για αρχικό εμβολιασμό και για τρίτη δόση, ενώ συνεχώς απελευθερώνονται καινούργια ραντεβού.

Οι λίγοι που έχουν γλιτώσει από τα «νύχια» της πανδημίας εύλογα αναρωτιούνται μήπως έχουν κολλήσει και δεν το γνωρίζουν.

Παράλληλα, καθώς μεγάλο μέρος των νεότερων ηλικιών εμβολιάστηκε το καλοκαίρι και το επτάμηνο εκπνέει σύντομα, αναρωτιούνται μήπως πρέπει να κάνουν ένα τεστ αντισωμάτων πριν την ενισχυτική δόση μιας και «τρέχουν» να προλάβουν την απόφαση για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Είναι χρήσιμο το τεστ αντισωμάτων πριν το εμβόλιο;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο Λάζαρος Καρνέσης, παθολόγος και λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Καρνέση, δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος ή κάποια τεστ αντισωμάτων πριν τον εμβολιασμό του, καθώς είναι δύσκολο να εξάγουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από τα τεστ αυτά.

«[Το τεστ] μπορεί να δείχνει ότι έχουμε αντισώματα, αλλά αυτά να είναι είτε από τον αρχικό εμβολιασμό, είτε από παλαιότερη λοίμωξη COVID-19, είτε ακόμη και από άλλους κορονοϊούς» σημειώνει ο έμπειρος παθολόγος, προσθέτοντας ότι η κύρια χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων είναι για τον εντοπισμό αναδρομικά της νόσησης.

Είναι, όμως, ασφαλής ο εμβολιασμός ενισχυτικής δόσης σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες μετά τη νόσηση; Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τονίζει πως ο συμπληρωματικός εμβολιασμός είναι απολύτως ασφαλής και μάλιστα προστατεύει και κατά της Όμικρον, καθώς οι τρεις δόσεις είναι κατά 80% αποτελεσματικές έναντι 35% των δύο δόσεων.

Νόσηση ή επαφή με κρούσμα λίγο πριν την γ’ δόση

Παρομοίως, απαντώντας σε ερώτηση του Sputnik, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός τρίτης δόσης μετά από λοίμωξη με COVID-19, αν και έκανε ένα μικρό διαχωρισμό μεταξύ ασυμπτωματικών και μη.

Όπως εξήγησε, σε περίπτωση ασυμπτωματικής λοίμωξης με αρνητικό self ή rapid test, ο πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί άνετα.

«Δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωσή, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με COVID-19 και γίνει ο εμβολιασμός» σημείωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος ή κάποια αποτελεί στενή επαφή θετικού κρούσματος 1 έως 5 ημέρες πριν τον εμβολιασμό με τρίτη δόση.

«Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μια μικρή, πάντως, επιφύλαξη για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση διατύπωσε η κα Θεοδωρίδου στην περίπτωση που κάποιος έχει αρνητικό self ή rapid test, αλλά εμφανίζει συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό, όπως ο βήχας.

Σε αυτή την περίπτωση, συνέστησε ο ενδιαφερόμενος να περιμένει μερικές μέρες για να δει αν θα εμφανίσει και άλλα συμπτώματα.

«Αν έχετε μόνο όμως έναν βήχα και έχετε κάνει τεστ που είναι αρνητικά, τότε θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό» κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X