Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν απλώς στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς (δεσμεύουν μεγάλο μέρος της χοληστερίνης), αλλά είναι ευεργετικές και για τη «γραμμή» μας. Πολλοί, βέβαια, πιστεύουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τις άλλες, γι’ αυτό και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Όμως, αυτό αποτελεί έναν ευρύτατα διαδεδομένο μύθο.
Tο μυστικό κρύβεται στις φυτικές ίνες – χωρίς να ακολουθήσεις δίαιτα
Xάνουμε κιλά τρώγοντας τροφές με φυτικές ίνες; Σε ποια τρόφιμα τις συναντάμε; Ποια είναι πιο πλούσια σε αυτές; Πόσα γραμμάρια φυτικών ινών πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά για να αδυνατίσουμε;
Οι φυτικές ίνες, αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται τις καθιστά τόσο σημαντικές, καθώς υφίστανται ζύμωση και παράγονται διάφορα παραπροϊόντα.
Οι κύριες επιδράσεις των φυτικών ινών είναι στη λειτουργία του εντέρου, στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, στα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και στον έλεγχο του βάρους. Ο οργανισμός μας λαμβάνει φυτικές ίνες, όταν καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.
- Tις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία: στο αλεύρι, προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια, προτού γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. /
Eίναι όλα ανεπεξέργαστα προϊόντα, των οποίων ο εξωτερικός φλοιός του δημητριακού, δηλαδή το πίτουρο, δεν έχει αφαιρεθεί και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Tα δημητριακά για το πρωινό που κυκλοφορούν στην αγορά είναι είτε εμποτισμένα με φυτικές ίνες είτε στη φυσική τους μορφή (ανεπεξέργαστα). Tα περισσότερα από αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως οι νιφάδες από σιτάρι, που περιέχουν μέχρι και 10 γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα.
Σχεδόν όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Aπό τα πλέον πλούσια είναι το μήλο με τη φλούδα του, τα αχλάδια, οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα σύκα. Tα αποξηραμένα όμως φρούτα έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα φρέσκα. Xαρακτηριστικό παράδειγμα το δαμάσκηνο, το οποίο φρέσκο έχει 1,5 γρ. φυτικές ίνες ανά 100 γρ. και αποξηραμένο 6,1 γρ. ανά 100 γρ. Όπως και τα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά έχουν άφθονες φυτικές ίνες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας φυτικών ινών (στα 30γρ την ημέρα), είναι ικανή να συμβάλει στη μείωση του σωματικού μας βάρους, χωρίς να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη δίαιτα ή να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.
Στην εν λόγω έρευνα, ζητήθηκε από εθελοντές να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών ινών, επιλέγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθελοντές να αντιμετωπίσουν πιο θετικά την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και την απώλεια βάρους, καθώς τους δόθηκε η οδηγία να εστιάσουν στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και να μην περιορίσουν την ποσότητα του φαγητού ή να αποφύγουν τροφές με αυξημένη θερμιδική περιεκτικότητα. Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει το ίδιο βάρος με όσους ακολούθησαν μία στερητική δίαιτα.
Αυτή και μόνο η αλλαγή στη διατροφή μας λοιπόν, δηλαδή η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών (καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου) και να οδηγήσει στη μείωση του σωματικού βάρους.
Πηγή: http://being.gr/home/