Παρασκήνιο

Τα καρφιά Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Τα καρφιά Καραμανλή σε Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Οπως λένε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έβαλε ξεκάθαρα την δική του πολιτική ατζέντα  για όλα τα θέματα, απευθύνοντας μάλιστα ( προς ποιους άραγε;) και προτροπές για πιο ήπιο κοινωνικό κλίμα .

Όλα αυτά έγιναν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε πολλαπλά μηνύματα  δίνοντας την εντύπωση ότι μιλάει γενικά σχολιάζοντας, όμως,  στην πραγματικότητα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Τα σημεία  που ενόχλησαν το Μαξίμου είναι τα εξής :

-Η πρώτη αναφορά που ενόχλησε είχε να κάνει με το ήπιο πολιτικό κλίμα . Ο Κώστας Καραμανλής είπε συγκεκριμένα: «Παρότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεκρίθη, ενίοτε λυσσαλέα, συκοφαντήθηκε και υπέστη ουκ ολίγες προσωπικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα την πρόταση παραπομπής του, με έωλους ισχυρισμούς, στο ειδικό δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 1965, ουδέποτε υπέκυψε στον πειρασμό της έξαψης των παθών, της ανταπόδοσης προσωπικών ύβρεων και προσβολών, ακόμα και της προσωποποίησης των πολιτικών διαφωνιών. Είχε πλήρη συνείδηση ότι αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε εκτροπές και ανωμαλίες που τόσο είχαν στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και ζημιώσει τα εθνικά της συμφέροντα».

-Η δεύτερη αναφορά του είχε να κάνει με το κοινωνικό κράτος : «Οι μεγάλες αυτές κατακτήσεις βρίσκονται υπό αυξανόμενη αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Οικονομικές κρίσεις, εμπορικοί ανταγωνισμοί, η άναρχη λειτουργία των αγορών, η τεχνολογική έκρηξη στις μεθόδους παραγωγής, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, η δημογραφική πίεση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον. Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πληθαίνουν εκείνοι που, αν βρεθούν χωρίς δουλειά, θα τους είναι σχεδόν αδύνατον να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν θα έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για μια καλύτερη ζωή», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός. «Η διευρυνόμενη αυτή ανασφάλεια, ειδικά στα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα, είναι λόγος σοβαρού προβληματισμού.»

Τουρκία

-Για την Τουρκία ανέφερε : «Είναι αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι έργων και λόγων, απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων. Πάνω από όλα, με εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, όπως επιβάλλεται από τις περιστάσεις και τις προκλήσεις. Η Ευρώπη, όμως, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές.

-Για την πανδημία και το μεταναστευτικό:  « Η Ευρώπη στις μέρες μας, δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

-Αναφερόμενος στα μνημόνια και στον ρόλο των δανειστών είπε : «Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες. Και γενικές, αλλά και ειδικότερα προς την χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X