Το πιο πρόωρο βρέφος στην ιστορία

Μια κανονική εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 40 εβδομάδες, ενώ πρόωρη θεωρείται η γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα.

Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας όμως ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στις 21 εβδομάδες και τέσσερις ημέρες κύησης, το 2014.

Η μητέρα της, Courtney Stensrud, είχε νοσηλευτεί με μια λοίμωξη στον πλακούντα και με διάρρηξη στις μεμβράνες μετά από μόλις τρεις μήνες εγκυμοσύνης. Οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε να γεννήσει άμεσα για να μην χάσει το μωρό.

Η 35χρονη σήμερα Courtney θυμάται να ψάχνει εναγωνίως πληροφορίες μέσω του διαδικτύου στο κινητό της τηλέφωνο, για να βρει παραδείγματα άλλων παιδιών που γεννήθηκαν στις 21 εβδομάδες κύησης. Δεν βρήκε ούτε ένα τέτοιο περιστατικό!

Σήμερα, όμως, το μικρό κοριτσάκι που ζύγιζε μόλις 425 γραμμάρια όταν γεννήθηκε, χαίρει άκρας υγείας, είναι σε προσχολική ηλικία, δεν έχει καμία ιατρική πάθηση και η ανάπτυξή της είναι φυσιολογική όπως κάθε άλλο παιδί της ηλικίας της.

Η εν λόγω υπόθεση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι η Stensrud νοσηλεύτηκε εξαιτίας μια κοινής λοίμωξης, που ονομάζεται χοριοαμνιίτιδα (chorioamnionitis), ή ενδο-αμνιοτική μόλυνση (intra-αμniotic infection), η οποία επηρεάζει την μεμβράνη του πλακούντα.

Η λοίμωξη είναι μια φλεγμονή των εμβρυϊκών μεμβρανών. Συνήθως προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από τον κόλπο. Αν συμβεί αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τη γέννηση παρατείνοντας τον τοκετό. Αλλά στην περίπτωση της Stensrud αυτό σήμαινε (πολύ) πρόωρο τοκετό.

Αφού γεννήθηκε, το κοριτσάκι είχε μπλε απόχρωση και ήταν τόσο μικρό, ώστε στην φωτογραφία βλέπετε το γαμήλιο δαχτυλίδι του πατέρα της γύρω από το χέρι της, σαν υπερμέγεθες βραχιόλι!

Ο γιατρός της μητέρας, δρ. Ahmad, παραδέχεται ότι δεν είχε μεγάλες προσδοκίες ότι το μωρό θα επιβιώσει και ότι ποτέ δεν είχε κληθεί να κρατήσει στην ζωή ένα τόσο πρόωρο βρέφος.

Οι γιατροί έβαλαν το κοριτσάκι σε θερμοκοιτίδα, της τοποθέτησαν και ειδικό αναπνευστικό σωλήνα και παρακολουθούσαν τον καρδιακό της ρυθμό. Σταδιακά το σώμα της έγινε ροζ και άρχισε να αναπνέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ