Ποιος είναι ο 42χρονος «δολοφόνος» Λοράν Βοκιέ, ο νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς (pics)

ΛΟΡΑΝ ΒΟΚΙΕ

Ο νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Λοράν Βοκιέ, «ο δολοφόνος», όπως είναι το παρατσούκλι του στο κόμμα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο 42χρονος Laurent Wauquiez ο νέος αρχηγός της γαλλικής Δεξιάς ο «αντι-Μακρόν», όπως το αποκαλούν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, είναι αθλητικός τύπος, ενωτικός όμως δεν είναι καθώς φλερτάρει ανοιχτά με την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν με τους κεντρώους του κόμματός του να τον αντιπαθούν σφόδρα.

Γεννήθηκε το 1975 στη Λυών, ο διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί είναι γόνος οικογένειας βιομηχάνων. Στα 18 του, το έχει ο ίδιος δηλώσει, ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής της «ευρωπαϊκής ομοσπονδιοποίησης» θεωρώντας πως «η γενιά μου θα ήταν η πρώτη που θα εξέλεγε έναν πρόεδρο της Ευρώπης με καθολική ψηφοφορία».

Στη διάρκεια των σπουδών του, είχε βρει πολλά κοινά με την Κεντροαριστερά. Σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη και στη συνέχεια πήρε πτυχίο από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο για να καταλήξει (όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν) στη διάσημη «ΕΝΑ», την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο άνθρωπος που τον τράβηξε προς τη γαλλική Δεξιά ήταν το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος Ζακ Μπαρό. Σε ηλικία μόλις 29 ετών το 2004 ήταν ο νεότερος βουλευτής της γενιάς του. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο Νικολά Σαρκοζί Πρόεδρος της Πέμπτη Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επί Σαρκοζί, ο Βοκιέ διατέλεσε επίσης υφυπουργός Απασχόλησης και στη συνέχεια υπουργός Παιδείας. Με το πέρασμα της σκυτάλης στο Ελιζέ στον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, το 2012, ανέκτησε τη βουλευτική του έδρα, για να αναλάβει γενικός γραμματέας του κόμματος «UMP», και μετέπειτα των  «Ρεπουμπλικανών» τον Δεκέμβριο του 2014.

Διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών τον Δεκέμβριο του 2015 και να εκλεγεί πρόεδρος της Περιφέρειας Οβέρνης-Ρηνανίας-Αλπεων (κεντρική Γαλλία )τον Ιανουάριο του 2016. Ο Βοκιέ έχει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές αλλά και εχθρούς.

Οι «σαρκοζιστές« και «φιγιονιστές« είναι με το μέρος του σε αντίθεση με τους «ζιπειστές» (υποστηρικτές του Αλέν Ζιπέ).

Είναι υπερσυντηρητικός. Σε ότι αφορά τη μετανάστευση, το Ισλάμ και την τρομοκρατία, δανείζεται συχνά τη ρητορική της Μαρίν Λεπέν παρότι ορκίζεται ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ μαζί της.

«Ο δολοφόνος», αυτό είναι το παρατσούκλι του στο κόμμα, από ένθερμα φιλευρωπαίος, έχει καταλήξει ένας «λάιτ ευρωσκεπτικιστής», πολλές φορές μάλιστα όχι και τόσο λάιτ αφού κάποια στιγμή ζήτησε ακόμη και την κατάργηση της Κομισιόν.

«Πρέπει να τον προσέξουμε γιατί είναι πολύ χαρισματικός, πολύ δυνατός και έτοιμος για όλα», προειδοποιεί ο Ζεράλντ Νταρμανέν, νυν υπουργός Δημόσιων Οικονομικών και πρώην μέλος των Ρεπουμπλικανών. «Στο τέλος όμως θα είναι ένας πολύ εύκολος αντίπαλος για τον Εμανουέλ Μακρόν, γιατί οι μετριοπαθείς και οι κεντρώοι του κόμματος της Δεξιάς δεν θα τον στηρίξουν», προσθέτει.

Η «επιστροφή της Δεξιάς» που ευαγγελίζεται ο Βοκιέ δεν είναι προς το παρόν παρά ένα κενό σύνθημα. Ο βουλευτής Ερίκ Γορτ υποστηρίζει ότι ο Λορέν Βοκιέζ« έχει όλα τα κριτήρια» για να γίνει πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών αλλά προειδοποίησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να επανενωθεί «μόνο με βάση έναν σκληρό πυρήνα». «Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ενώσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο δεξιός βουλευτής Σεσμπαστιάν Χιγκ.

Το γεγονός πάντως ότι ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και νυν περιφερειάρχης εξελέγη χθες με ποσοστό 74,64%, από τον πρώτο γύρο, δείχνει ότι ο νέος αρχηγός της γαλλικής Δεξιάς είναι σκληρό καρύδι.

«Μία νέα εποχή ξεκινάει για την Δεξιά.Θα τα ξαναχτίσουμε όλα από την αρχή, θα τα ανανεώσουμε όλα, με νέα πρόσωπα. Το παλιό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε. Τόσο το καλύτερο, γιατί θα πρέπει να εφεύρουμε τα πάντα από την αρχή!» δήλωσε ο Λοράν Βοκιέ, ο κύριος «αντι-Μακρόν», όπως το αποκαλούν πολλά γαλλικά ΜΜΕ.

Οι απόψεις Βοκιέ που διχάζουν

Ο Βοκιέ φημίζεται για τις συντηρητικές θέσεις του: είναι κατά της συνεχούς επιδοματικής πολιτικής ,τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν ώστε να ελεγχθεί η μετανάστευση και η τρομοκρατία και είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο,όπως ο ίδιος έχει πει, έχει πολλούς φίλους ομοφυλόφιλους. 

«Η Γαλλία εγκρίνει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, χωρίς να πάρει θέση για την «τεχνική» λύση που σχεδιάζεται, δηλαδή την κατασκευή συνοριακού φράχτη,» είχε δηλώσει το 2011 ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Λοράν Βοκιέ.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να πω ποια είναι η καλή λύση από τεχνικής πλευράς, αλλά είναι σαφές ότι μας χαροποιούν οι προσπάθειες της Ελλάδας για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, η οποία είναι πολύ ισχυρή στην περιοχή αυτή», είχε τονίσει τότε ο Γάλλος υπουργός σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα «La Croix».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ