Πληρώστε το parking με το ελληνικό… bitcoin και κερδίστε

bitcoin
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Μπαίνουμε στην εποχή των κρυπτονομισμάτων. Σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 1.800 κρυπτονομίσματα, όπως το πασίγνωστο bitcoin, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεταξύ αυτών και ένα ελληνικό.

Tο πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα ονομάζεται gene και το δημιούργησε η εταιρεία ParkGene. Στόχος της εταιρείας είναι η διάθεση 1 δισ. genes, συνολικής αξίας 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ (1 gene = 0,1 δολ. ΗΠΑ), με στόχο την υλοποίηση μιας φιλόδοξης ιδέας, τη δημιουργία της Airbnb των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

«Tι θα μπορεί να αγοράσει κάποιος με τα genes;». «Θα μπορείς να μισθώνεις θέσεις πάρκινγκ», λέει στην εφημερίδα Καθημερινή ο επικεφαλής της ParkGene Hλίας Χατζής και ιθύνων νους πίσω από το «ελληνικό bitcoin».

«Πρόκειται για το ανάλογο του Airbnb των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να διεμβολίσει την παγκόσμια αγορά στάθμευσης αυτοκινήτων, η οποία ανέρχεται σε 100 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, καθένας που φεύγει για να εργαστεί απελευθερώνει μία θέση στάθμευσης, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που επισκέπτεται την περιοχή γύρω από το σπίτι του. Οι δύο αυτοί θα μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους, αποφέροντας στην ParkGene μια μικρή προμήθεια.

Τι θα αγοράζετε με το ελληνικό bitcoin

Το στοίχημα, όπως και σε κάθε άλλο κρυπτονόμισμα που διατίθεται μέσω ICO, βρίσκεται πίσω από την εμπορευματοποίηση της ιδέας. Αν η ιδέα που κρύβεται εμπορευματοποιηθεί ευρέως, τότε η ισοδύναμη αξία του κρυπτονομίσματος θ’ αυξηθεί και οι κάτοχοι των genes θα γίνουν πλούσιοι. Αν αποτύχει, οι κάτοχοί του θα χάσουν την επένδυσή τους.

Eτσι η ParkGene με το gene έχει «δέσει» ένα επιχειρηματικό σχέδιο που είναι διαθέσιμο σε όλους. Aυτό προβλέπει ότι οι αγοραστές του gene θα μπορούν να πετυχαίνουν εξοικονόμηση στο κόστους στάθμευσης έως και 90%. Αυτό θα συμβεί επειδή θα μισθώνουν στο 50% της αξίας της μια θέση στάθμευσης, ενώ παράλληλα θα πωλούν τη δική τους και θα εισπράττουν ένα επιπλέον 40%. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι, μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή ParkGene θα είναι διαθέσιμη σε 20 γλώσσες σε όλο τον πλανήτη και ότι το 2019 θα έχει 15 εκατ. χρήστες των υπηρεσιών ParkGene. Επίσης, στην 5ετία, η εταιρεία θα έχει έσοδα 35 εκατ. δολ. ετησίως.

Η εταιρεία ParkGene έχει έδρα στη Σιγκαπούρη, αλλά πρακτικά διοικείται από την Αθήνα, όπου βρίσκεται η ιδρυτική της ομάδα. Η τελευταία, από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες, αφού ξεκίνησε την υλοποίηση του δικού της ICO (Ιnitial Coin Offering), δηλαδή της δικής της αρχικής δημόσιας προσφοράς νομισμάτων genes. Και μέχρι στιγμής η δημόσια προσφορά πάει καλά, αφού ήδη έχει πουλήσει πάνω από 42 εκατ. genes. Εχει δηλαδή συγκεντρώσει 4,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 3,4 εκατ. ευρώ) και σκοπεύει να συγκεντρώσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 35 εκατ. δολ. (28,7 εκατ. ευρώ). Με τα κεφάλαια αυτά, η εταιρεία θα εξελίξει και θα προωθήσει την εφαρμογή ParkGene και το δικό της κρυπτονόμισμα, του οποίου η συνολική διάθεση θα περιλάβει ένα δισεκατομμύριο μονάδες. Από αυτά, το 40% (400 εκατ. genes) θα αναλάβει το ParkGene Future Fund, με στόχο την αέναη εξέλιξη του κρυπτονομίσματος, το 10% (100 εκατ. genes) θα αναλάβουν οι ιδρυτές της εταιρείας, ένα επιπλέον 10% οι σύμβουλοί της, ένα 5% οι υποστηρικτές (bounty) της ιδέας και του κρυπτονομίσματος και το τελευταίο 35% θα προέλθει από τους αγοραστές του. Οι τελευταίοι μπορούν να αποκτήσουν το gene πληρώνοντας είτε σε εθνικά νομίσματα, π.χ. ευρώ, δολάρια κ.λπ., είτε σε κρυπτονομίσματα, όπως είναι το bitcoin, το ethercoin κ.ά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ