Αθλητισμός

Το ποδόσφαιρο αξίζει 40 φορές περισσότερο απ’ ό,τι πριν από 25 χρόνια!

Το ποδόσφαιρο αξίζει 40 φορές περισσότερο απ’ ό,τι πριν από 25 χρόνια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα φορές περισσότερο από ότι πριν από 25 χρόνια, αξίζει πλέον το ποδόσφαιρο.  Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το μάρκετινγκ και η είσοδος των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο του ποδοσφαιρου, έχουν διαμορφώσει τα νέα ισχυρά δεδομένα στον …πλανήτη της μπάλας. 

Την περασμένη Κυριακή, η Μπαρτσελόνα, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες, ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Κουτίνιο. Μία κίνηση που της στοίχισε 160 εκατ ευρώ, δεύτερη ακριβότερη πίσω από εκείνη της Παρί Σ.Ζ με την απόκτηση του Νεϊμάρ αντί 222 εκατ ευρώ, το καλοκαίρι. Το ποδόσφαιρο επαναπροσδιορίζεται. Έξι από τις δέκα κορυφαίες μεταγραφές στην Ιστορία σημειώθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 1992, τα τηλεοπτικά  δικαιώματα της Premier League πωλήθηκαν για 51 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρονιά. Σήμερα το ποσό για την ίδια υπηρεσία, είναι 2,3 δισ ευρώ, δηλαδή 44 φορές περισσότερο! Αλλά δεν είναι μόνο τα έσοδα από τα δικαιώματα της τηλεόρασης που έχουν φουσκώσει τις αξίες στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου.

Το 2003, ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, με συμφέροντα στη βιομηχανία του πετρελαίου, του χάλυβα και της αεροπορίας και εκτιμώμενη περιουσία 5,3 δισ. δολάρια, αγόρασε την Τσέλσι, μία ομάδα που δεν είχε την φήμη και την δόξα της Λίβερπουλ ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην αγγλική League. Από τότε, και μετά από επένδυση 1,678 δισ. ευρώ σε μεταγραφές, κατέκτησε την Premier League πέντε φορές και κέρδισε ένα Champions League και τρία FA Cup.

Το ποδόσφαιρο άρχισε να χρησιμοποιείται ως ισχυρό όπλο μάρκετινγκ στην υπηρεσία των ιδιοκτητών των ομάδων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα As. Το 2005, ένας άλλος μεγιστάνας, ο Αμερικανός Μάλκολμ Γκλέιζερ, ανέλαβε τον έλεγχο του 70% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πέθανε το 2014 χωρίς να έχει πάει στο Old Trafford. Η άλλη ομάδα στην πόλη, η Σίτι, κατέληξε στα χέρια του Μανσούτ μπιν Ζαγιέντ, αδελφού του πατέρα του προέδρου του Αμπου Ντάμπι. Την ίδια ημέρα που ο σύλλογος άλλαξε τον ιδιοκτήτη του, υπέγραψε ο Ρομπίνιο της Ρεάλ Μαδρίτης για 42 εκατομμύρια ευρώ. Από τότε έχει δαπανήσει 1,512 δισ. ευρώ σε παίκτες και έχει κερδίσει ένα Κύπελλο και δύο πρωταθλήματα.

Το 2011, δημιουργήθηκε ένα επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε ο Εμίρης του Κατάρ, αγοράζοντας την Παρί Σ.Ζ. Την πρώτη του σεζόν έδωσε 107 εκατομμύρια σε μεταγραφές, τον ίδιο αριθμό χρημάτων που είχε δαπανήσει ο σύλλογος τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι επένδυσε 418 εκατομμύρια, με τα 222 που πληρώθηκαν για τον Νεϊμάρ να δημιουργούν ένα ντόμινο, που συνεχίζουν μέχρι τώρα, Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ.

Προκάλεσαν την καταγγελία της LaLiga στην UEFA για ενδεχόμενη παραβίαση του οικονομικού fair play. Ισως γιατί το ισπανικό ποδόσφαιρο υποψιάζεται ότι η βασιλεία του (δεδομένου πως έχει κερδίσει τα τέσσερα τελευταία Champions League) κινδυνεύει να καταρεύσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X