Οικονομία

Πολεμικό Ναυτικό -Αυξάνονται οι «μνηστήρες»: «Παίζουν ρέστα» για τις φρεγάτες

Πολεμικό Ναυτικό -Αυξάνονται οι «μνηστήρες»: «Παίζουν ρέστα» για τις φρεγάτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, βρίσκεται το ζήτημα της απόκτησης νέων πλοίων που θα αποτελέσουν τις βασικές μονάδες κρούσης της Διοίκησης Φρεγατών, ο οποίος επιδιώκει να κλείσει ακόμα μία ιστορική συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ανάλογη με αυτά των μαχητικών Rafale.

Η ηγεσία του Στόλου και συγκεκριμένα ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία, με τους «μνηστήρες» να αυξάνονται συνεχώς και να αποτελούν μεν ευχάριστο πονοκέφαλο, αλλά παράλληλα να ελλοχεύει και ο κίνδυνος η υπόθεση να πάει σε διεθνή διαγωνισμό. Αυτό θα ήταν κάτι καταστροφικό για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού η υπόθεση απόκτησης νέων πλοίων θα καθυστερήσει πολλά χρόνια.

Την εβδομάδα αυτή και λίγο πριν την τελική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, μια ακόμα χώρα ακόμα μπήκε στη «ναυμαχία» του ελληνικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ιταλία πρότεινε ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri (και Leonardo για οπλικά συστήματα), με πλήρεις δυνατότητες (αεράμυνα περιοχής, ανθυποβρυχιακός πόλεμος), ακριβώς όπως οι οκτώ του ιταλικού Ναυτικού.

Στις πρώτες επαφές που αναμένονται, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά η Ιταλία φέρεται έτοιμη να συζητήσει και για την παροχή δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, την παροχή δύο FREMM ή και δύο παλαιότερου τύπου φρεγατών, τύπου Maestrale.

Ισχυρή η πρόταση των Γερμανών, αλλά…

Πριν μερικές ημέρες, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έλαβε στα χέρια του και την πρόταση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί πρότειναν τις φρεγάτες κλάσης Α200, τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200, καθώς και την ναυπήγηση 2 υποβρύχια type 214.

Τα δύο πρώτα σκέλη της αναθεωρημένης πρότασης των Γερμανών ήταν γνωστά και έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Η μεγάλη έκπληξη από τους Γερμανούς και παράλληλα το ισχυρό δέλεαρ για το Πολεμικό Ναυτικό είναι τα δύο υποβρύχια type 214 που προσφέρουν. H Ελλάδα διαθέτει ήδη 4 υποβρύχια type 214, που απέδειξαν την αξία τους κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση το περασμένο καλοκαίρι όπου οι Τούρκοι έψαχναν εναγωνίως να τα εντοπίσουν, χωρίς όμως να το καταφέρουν. Επομένως η προσθήκη ακόμα δύο τέτοιων υποβρυχίων, θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.

Όσον αφορά τις Α200 είναι ένα πλοίο που μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. H MEKO A200, που σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, ThyssenKrupp ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth αφού διαθέτει πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ λόγω της σχεδίασης της καθώς και χαμηλό υπέρυθρο ίχνος, έχει μέγιστο εκτόπισμα 3,700 τόνους, μήκος 121 μέτρα, πλήρωμα 120 ατόμων, μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων, μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο των 10 των ή δύο των 5 τόνων.

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση της Παρλί για 4 πλοία- ναυπήγηση και Fremm

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200 του ΠΝ οι Γερμανοί μπορούν να το φέρουν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, άλλωστε τα πλοία είναι δική τους σχεδίασης. Επιπρόσθετα, επειδή η Α-200 είναι ουσιαστικά η νεότερη έκδοση των φρεγατών ΜΕΚΟ-200 τότε τα πλοία θα έχουν πολλά κοινά συστήματα και θα υπάρχει ομοιοτυπία στα πλοία του ελληνικού στόλου.

Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Ισπανία, έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, με το συνολικό πρόγραμμα-πακέτο του Πολεμικού Ναυτικού να υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και να περιλαμβάνει προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών, αναβάθμιση τεσσάρων υφιστάμενων ΜΕΚΟ, παροχή πλοίων ενδιάμεσης λύσης και χρήση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια. Οι προτάσεις των μνηστήρων ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα και να προχωρήσουμε σε συμφωνία Goverment to Goverment, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Ελληνοτουρκικά -Απειλεί ο Τσελίκ: Θα γίνουν εφιάλτες τα όνειρα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X