«Πόλεμος» Ρωσίας -ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη -Εμπλοκή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχίζονται οι έντονες παρασκηνιακές επαφές και διεργασίες για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μία μονομαχία γιγάντων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να μην θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που στο άμεσο μέλλον θα παίξει κομβικό ρόλο στα ενεργειακά θέμα της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν «ζεστή» την παρουσία τους εκεί και για το λόγο αυτό άλλωστε, ήδη, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Γι αυτό δείχνουν οι Financial Times την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα επίκεντρα της ρωσικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ .

FT: Το σχέδιο των Ρώσων για να εξαγοράσουν Ελληνες

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη χώρα μας κατηγορούμενοι ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους, μητροπολίτες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ακροδεξιών ομάδων ώστε να υποκινήσουν αντιδράσεις και συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Θράκης.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την εμπλοκή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια προσπάθεια χρηματισμού απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε στον διοικητή του το περιστατικό και σημειώνει ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο το χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα «Ρωσικό Σπίτι» , ενώ Ρώσοι σπόνσορες που συνδέονται με το πυρηνικό εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης χρηματοδότησαν την ανέγερση ενός νέου ναϊδρίου ρωσικής τεχνοτροπίας με την ευλογία του οικείου μητροπολίτη Ανθίμου.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι δωροδόκησαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός ντόπιου συμπατριώτη μας επιχειρηματία, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία και την δυσαρέσκεια κυρίως στις τάξεις των νέων κατά των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων.

Οι FT σημειώνουν ακόμη ότι σε ακροδεξιούς πολιτικούς κύκλους στη χώρα μας γίνεται λόγος για ένα νέο κόμμα που θα εδρεύει στη Μακεδονία και αναμένεται να προσελκύσει πολλές ψήφους από την κοινότητα των επαναπατρισμένων από τη Ρωσία Ποντίων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προκειμένου πάντως να γίνει αντιληπτή η ιδιότυπη μονομαχία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή, να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρέσβης έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές, το τελευταίο διάστημα, την Αλεξανδρούπολη, ενώ μία φορά έχει ανέβει ο Αμερικανός και ετοιμάζεται και για δεύτερη επίσκεψη.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πηγές ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αμερικανικών πιέσεων για τις απελάσεις

Λαβρόφ: Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ

Η αυτοκτονία Τσαλικίδη και το «σχέδιο Πυθία» για την δολοφονία Καραμανλή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ