Οι πολιτικές διαστάσεις της απόφασης Τραμπ για τα Ιεροσόλυμα

Πολιτικές και περιφερειακές διαστάσεις εμπεριέχει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Με την κίνησή του αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλάζει τις ισορροπίες και δημιουργεί νέα δεδομένα στη διεθνή πολιτική, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Ο διεθνολόγος ειδικός σε θέματα Hνωμένων Πολιτειών Μιχάλης Κοντός υποστηρίζει ότι η απόφαση έχει καθαρά πολιτική χροιά, αλλά και δυο οπτικές γωνίες.

1. Με ποιον τρόπο θα επηρεαστεί η ισορροπία των περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν τα αραβικά κράτη Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

2. Η πιθανή υπονόμευση του ΟΗΕ που με αποφάσεις του καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες και να σέβεται το διεθνές καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Κοντός παρατηρεί ότι οι λόγοι ίσως είναι και εσωτερικοί αφού «ο Τραμπ πιθανό να θέλει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης από το θόρυβο που δημιούργησε η σχέση των συνεργατών του Τραμπ με την Ρωσία. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να βαθαίνει και η κρίση με αυτό τον τρόπο μεταξύ Τραμπ και Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον».

Όποιοι και αν είναι ωστόσο οι λόγοι η απόφαση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει ανάφλεξη στα παλαιστινικά εδάφη, περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και έντονο αντιαμερικανικό κλίμα όπως τις  δεκαετίες του ‘60 και ‘70.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ