Επιλογές

Eurogroup: Με… άρωμα Ελλάδας η αυριανή «μάχη» του Λουξεμβούργου!

Eurogroup: Με… άρωμα Ελλάδας η αυριανή «μάχη» του Λουξεμβούργου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να τέθηκε εκτός ατζέντας του αυριανού Eurogroup, λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα έχει έντονο άρωμα Ελλάδας και… παροχών Τσίπρα.

Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν στο Λουξεμβούργο δύο κρίσιμες συνεδριάσεις υπό τη σκιά της «ιταλικής απειλής», ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, οι παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, αναμένεται να απασχολήσουν εντόνως τα πηγαδάκια των υπουργών Οικονομικών  όπου θα συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα… κρίσιμα του Eurogroup

Για τον Έλληνα υπουργό, οι συνεδριάσεις της Πέμπτης (Eurogroup) και της Παρασκευής (Ecofin) αναμένεται να σημάνουν το τέλος μιας εποχής, αυτής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα κρίσιμα χρόνια 2015-2019. Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι πιθανό να αναδείξουν κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας -με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών- γεγονός που μεταθέτει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για τη χώρα μας για τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας.

«Σκοτωμός» στην Αχαΐα! Κόντρα κορυφής Τσίπρα, Μητσοτάκη και Παπανδρέου

Στο Eurogroup αναμένεται να ζητηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους εξηγήσεις για τις παροχές που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση σε προεκλογικούς τόνους, οι οποίες δημιουργούν δημοσιονομική τρύπα άνω του 1% (2,5 – 3 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της τρίτης αξιολόγησης στις 5 Ιουνίου. Οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα τεθούν προς έγκριση στο Ecofin, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Ουσιαστικά, όμως, οι Ευρωπαίοι δίνουν ραντεβού με την επόμενη κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, όπου θα εκτιμηθούν εκ νέου τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο.

Τα αγκάθια στο Eurogroup

Ένα από τα βασικά «αγκάθια», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, είναι η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους ιδιώτες, καθώς οι οφειλές του Δημοσίου δεν μειώθηκαν καθόλου το προηγούμενο τρίμηνο.  Στην πρόταση συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η οποία θα κατατεθεί και θα πρέπει να εγκριθεί από το Εcofin την Παρασκευή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

· Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων θα υπερβεί το 1,0 % του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη.
· Η έγκριση αυτών των νέων μέτρων εκτιμάται ότι θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
· Τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν το διαρθρωτικό ισοζύγιο, γεγονός που γεννά ανησυχίες για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020.
· Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να παραμείνει σε καθοδική πορεία, αλλά ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους.
· Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να θεσπίζει μέτρα για την αντιμετώπιση πηγών ή πιθανών πηγών μακροοικονομικών ανισορροπιών, εφαρμόζοντας παράλληλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -ένα πεδίο  όπου εντοπίζονται σοβαρές καθυστερήσεις.

Στη «σκιά» του ιταλικού παράλληλου νομίσματος

Η Ιταλία είναι η χώρα που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των συνεδριάσεων στο Λουξεμβούργο, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης λαϊκισμού ότι εξετάζει την έκδοση «mini-BOTs» προκειμένου να καλύψει μέρος των λογαριασμών του Δημοσίου. Η ιδέα κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης προκαλεί «πυρετό» στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και αναβιώνει τις προτάσεις Βαρουφάκη από το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η ιδέα, όμως, δεν είναι καινούργια για τη Ρώμη. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων αρχικά είχε εντάξει την ιδέα στο πρόγραμμά του το Μάιο του 2018. Η Λέγκα υποστήριζε τότε ότι η έκδοση mini-BOTs ύψους 70 έως 100 δισ. ευρώ για την πληρωμή προμηθευτών ή πιστωτών θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Το σχέδιο καταρτίστηκε από τον οικονομικό σύμβουλο του κόμματος, Κλαούντιο Μπόργκι. Στην συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με την ιδέα, ενώ εξήγγειλε «επιθετική» αναδίπλωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας με διατήρηση των επιτοκίων σταθερών το 2020 και ενδεχόμενη επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X