Πολιτική

Σκέρτσος: Bγάζει στον τάκο το efood και καλύπτει Χατζηδάκη

Σκέρτσος: Bγάζει στον τάκο το efood και καλύπτει Χατζηδάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταδικαστέα, χαρακτήρισε την πρακτική της efood, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για «σύγχυση και σκόπιμη παραπληροφόρηση» σε σχέση με το ποιες αλλαγές έχει φέρει ο νόμος Χατζηδάκη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο θέμα που ανέκυψε με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες και παρατήρησε ότι «η εργασία μέσω πλατφόρμας είναι μια σχετικά καινοφανής πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και την οικονομία.

Δίνει σε πολλούς εργαζόμενους ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα αλλά υποκρύπτει και πολλούς κινδύνους για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Έως και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ασχοληθεί κανείς σοβαρά, ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, – και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, μπορούν να το βεβαιώσουν και εργατολόγοι – δεν είχε ασχοληθεί με ρυθμίσεις που προστατεύουν τους freelancers, οι οποίοι εργάζονται μέσω των πλατφορμών.

Αυτό έγινε με το νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο διευρύνθηκαν τα δικαιώματα  για τους ανθρώπους που εργάζονται με μπλοκάκι σε αυτές τις πλατφόρμες».

«Καταδικαστέα η πρακτική της efood»

Και συνέχισε καταθέτοντας τις θετικές αυτές αλλαγές: «Προσδιορίσθηκαν ρητά οι όροι που καταδεικνύουν ότι κάποιος είναι freelancer ή μισθωτός, άρα να μπορεί να προστατευθεί από μια πιθανή εργοδοτική καταχρηστική συμπεριφορά.

Δόθηκαν δικαιώματα συνδικαλιστικής οργάνωσης και των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων ειδικά όταν λειτουργούν ως το πιο ευάλωτο μέρος σε μια εργασιακή σχέση.

Και δώσαμε αυτά τα δικαιώματα ώστε να μπορούν να έχουν συλλογική εκπροσώπηση, να έχουν έναν κατώτατο μισθό, να διεκδικήσουν παροχές, ασφάλεια και υγεία στην εργασία -όλα αυτά έγιναν με το νόμο Χατζηδάκη».

Ενώ για την υπόθεση της εταιρείας efood ειδικότερα, «αυτό που έγινε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι καταδικαστέο αλλά δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το νόμο Χατζηδάκη. Εκμεταλλεύθηκαν μια δυνατότητα που έδινε σε αυτές τις εταιρείες η εργατική νομοθεσία και επί ΣΥΡΙΖΑ, μια αντίστοιχη εταιρεία θα μπορούσε να επιλέξει αν θα έχει έναν εργαζόμενο ως μισθωτό ή ως ελεύθερο επαγγελματία.

Το έκανε με έναν πολύ κακό τρόπο, καταδικάστηκε δημόσια για αυτό και από εκεί και πέρα έχει αλλάξει την τακτική της.

Αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, που αντιθέτως διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X