Πολιτική

Σκυλακάκης-Μπένος: Εκλεκτικές συνεργασίες με δημόσιο χρήμα

Σκυλακάκης-Μπένος: Εκλεκτικές συνεργασίες με δημόσιο χρήμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκλεκτικές γνωριμίες, συνεργασίες επιχειρηματικές και δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με απευθείας αναθέσεις είτε μέσω διαφόρων σχημάτων το δημόσιο χρήμα ακολουθεί διαδρομές που το λιγότερο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει περίεργες. Μία τέτοια σχέση είναι και αυτή του Σταύρου Μπένου και του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Η εφημερίδα “Δημοκρατία”  σε δημοσίευμά της αποκαλύπτει ότι παλιός φίλος και συνεργάτης του Σταύρου Μπένου, ο οποίος διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αρμόδιος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», δηλαδή για τα ευρωπαϊκά πακέτα που θα έρθουν στη χώρα μας για επενδύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον αποκτά ακόμη περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες το γεγονός πως 30.000.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά πακέτα θα δοθούν στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο επίσης διαχειρίζεται ο Σταύρος Μπένος.

Συνεργάτες, όμως, είναι και τα παιδιά των κ. Μπένου και Σκυλακάκη, αφού ο Θεόδωρος Μπένος και η Αννα Μαρία Σκυλακάκη όχι μόνο συνεργάζονται σε εταιρία που έπαιρνε δουλειές από το ΔΙΑΖΩΜΑ, αλλά και συμμετέχουν στο think tank «διαΝΕΟσις», αναλαμβάνοντας ερευνητικές εργασίες. Το «διαΝΕΟσις», από την άλλη, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα αναλάβει δύο εκ των 10 πυλώνων, που -θεωρητικά- θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα έργο που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσο θα κοστολογηθεί.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σύζυγος της κυρίας Σκυλακάκη είναι ο Δημήτρης Βρανόπουλος, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο από τη θέση του συμβούλου στη δημιουργία της ΜΚΟ Action Finance Initiative, την οποία ίδρυσε η αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και παρέμεινε σε αυτήν μέχρι το 2019. Ο κ. Βρανόπουλος είναι γιος του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από την οργάνωση 17Ν το 1994. Η χήρα του Μιχάλη Βρανόπουλου, μάλιστα, και μητέρα του Δημήτρη παντρεύτηκε εν συνεχεία τον δικηγόρο Τρύφωνα Κουταλίδη, o οποίος μέχρι τον θάνατό του είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας, μέλος του Δ.Σ. και εκτελεστικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Η κυρία Μητσοτάκη, από την άλλη, είναι επίσης αρωγό μέλος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, αλλά και επικεφαλής, μεταξύ άλλων, του φόρουμ «Συγκλίσεις», το οποίο συνεργάζεται με το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη EPLO, με στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

skylakakis

Και επειδή όλοι μοιάζουν να μπλέκονται με όλους, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Σταύρος Μπένος επανήλθε στην επικαιρότητα όταν ορίστηκε επικεφαλής του έργου ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι που μας πέρασε. Το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος ο κ. Μπένος, είναι θεωρητικά μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο την προστασία των αρχαίων θεάτρων, και δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια, αναλαμβάνοντας δράσεις που χρηματοδοτούνται είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή από ευγενικές και γενναιόδωρες χορηγίες νομικών και φυσικών προσώπων.

Η σχέση του κ. Σκυλακάκη με το ΔΙΑΖΩΜΑ φαίνεται να ξεκινά το 2015, όταν η εταιρία Κ.Σ.ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ εκπόνησε μελέτη για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου εκ μέρους του σωματείου. Στην εν λόγω εταιρία, βασική μέτοχος και διαχειρίστρια είναι μέχρι σήμερα η κόρη του υπουργού Αννα Μαρία Σκυλακάκη, ενώ μέτοχος μέχρι το 2019, οπότε και έπαυσε, ήταν και η εταιρία Novel S.K. IKE, στην οποία βασικοί μέτοχοι ήταν ο κ. Σκυλακάκης και άλλα συγγενικά του πρόσωπα. Η συνεργασία όμως του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και της ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ δεν σταμάτησε εκεί. Το 2016 αλλά και το 2017, ο κ. Σκυλακάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συνάντηση των εταιρικών μελών του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ εκπόνησε εκ νέου μελέτη σχετική με την πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (2017) για λογαριασμό του σωματείου. Αντίστοιχη μελέτη επαναλήφθηκε το 2018 αντί 15.000 ευρώ, αλλά αυτή τη φορά για την «Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στη διαδρομή φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας». Μάλιστα, στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ τον Ιούλιο του 2018 αναφέρεται ότι ο σημερινός υπουργός παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Η Novel S.K ΙΚΕ, δηλαδή και ο κ. Σκυλακάκης, αποχώρησε από την Κ.Σ.ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή τον μήνα που υπουργοποιήθηκε. Και, δεδομένου ότι η εταιρία της κόρης του μετονομάστηκε από Κ.Σ.ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ σε ΑΘΗΝΕΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, φαίνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης αποφεύγει από τότε συστηματικά τον συσχετισμό του με το ΔΙΑΖΩΜΑ. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, στην ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ βρέθηκε να συμμετέχει το 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα, και ο γιος του Σταύρου Μπένου, Θεόδωρος Μπένος, ως ερευνητής και σύμβουλος. Επομένως, όταν το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέθετε μελέτες στην ΤΟΠΟΣ, ο κ. Μπένος ουσιαστικά χρηματοδοτούσε και τον γιο του εκτός από την κόρη του κ. Σκυλακάκη, και με δημόσια χρήματα, δεδομένου ότι, όπως επισημάναμε, βασικοί χρηματοδότες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι τα δημόσια και τα ευρωπαϊκά Ταμεία.

Με την ιδιότητα, εξάλλου, των στελεχών στην ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, η Αννα Μαρία Σκυλακάκη και ο Θεόδωρος Μπένος βρέθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 σε πάνελ του «διαΝΕΟσις», προκειμένου να παρουσιάσουν έρευνα την οποία είχαν αναλάβει για λογαριασμό του think tank με θέμα τους νέους ελληνικούς συνεταιρισμούς. Ο Θεόδωρος Μπένος, μάλιστα, είχε βρεθεί και νωρίτερα σε πάνελ του «διαΝΕΟσις», με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Μάιο του ίδιου έτους, σε ομιλία με θέμα τη συνεργατικότητα, όπου ρόλο συντονίστριας είχε και πάλι η κόρη του νυν αναπληρωτή υπουργού.

Μέσα από αυτό το πλέγμα συνεργασιών και οικονομικών – επιχειρηματικών συναλλαγών, μόνο επιπρόσθετα ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ θα βάλει στα ταμεία του 30.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που διαχειρίζεται ο κ. Σκυλακάκης, αλλά και το ότι το think tank «διαΝΕΟσις» θα αναλάβει μέρος των ερευνών για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας. Αναρωτιόμαστε αν τα τέκνα των κ. Σκυλακάκη και κ. Μπένου θα αναλάβουν ανάλογα τμήματα του ερευνητικού έργου και στις δύο περιπτώσεις. Αναρωτιόμαστε αν η ιστορία θα επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο, σαν τραγωδία σε… αρχαίο θέατρο, σαν αυτά για τα οποία κόπτεται τάχα το ΔΙΑΖΩΜΑ. Θα χρηματοδοτηθεί από τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό μποναμά το οικογενειακό εισόδημα των κ. Μπένου και Σκυλακάκη;

Πηγή: Δημοκρατία Εμμανουέλα Τσουδερού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X