Πολιτική

Συνεργάτης Μητσοτάκη: Έτσι έγινε υπουργός της ΝΔ ο Μίκης Θεοδωράκης (vid)

Συνεργάτης Μητσοτάκη: Έτσι έγινε υπουργός της ΝΔ ο Μίκης Θεοδωράκης (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O δημοσιογράφος Γιάννης Πεφκιανάκης , o επί 40 χρόνια δεξί χέρι του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κων/νου Μητσοτάκης, μάς εξηγεί πώς ο Μίκης Θεοδωράκης – παρότι προερχόμενος από την Αριστερά- έγινε υπουργός σε κυβέρνηση της Δεξιάς.

Την περίοδο 1987-1988 υπήρξαν εισηγήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου να κάνει τον Μίκη Θεοδωράκη υπουργό, αξιοποιώντας τον στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Δεν έγινε πράξη η εισήγηση ποτέ.

Τελικά έγινε υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές του Απρίλη του 1990, και υπουργός Επικρατείας, μετά τον ανασχηματισμό της 8ης Αυγούστου του 1991 (παραιτήθηκε την 1η Απριλίου του 1992, και αντικαταστάθηκε στις 7 Αυγούστου από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο).

«Δεν είναι εύκολο από την Αριστερά να βρεθείς να συνεργάζεσαι με τον Μητσοτάκη» παραδέχεται σήμερα το επί 40 χρόνια δεξί χέρι (γραφείο Τύπου) του επιτίμου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πεφκιανάκης, που γνώριζε προσωπικά τον Μίκη από τα χρόνια των νεολαιών («παρότι ήταν Λαμπράκης κι εγώ ΕΔΗΝ» όπως μας λέει).

«Ήταν απόφαση του Μίκη να συνεργαστούν και ο Μητσοτάκης τον τίμησε υπουργοποιώντας τον. Η σχέση τους ήταν βαθιάς εκτίμησης. Ο Μητσοτάκης αγαπούσε τον Μίκη» προσθέτει.

Πώς σφραγίστηκε η συνεργασία Θεοδωράκη – Μητσοτάκη

Τι συνέβη ακριβώς ώσπου να σφραγιστεί η συνεργασία των δυο ανδρών;
«Ο Μητσοτάκης συνδεόταν με τον Μίκη λόγω της Κρήτης, λόγω της Αντίστασης, ενώ είχαν σχέση κι από το Παρίσι, όπου ήταν αυτοεξόριστοι στη Δικτατορία» απαντά ο κ. Πεφκιανάκης.

«Και το 1989, μετά από πολλές συζητήσεις προχώρησαν στη συνεργασία κι έτσι έγινε υπουργός».
Ο Μίκης, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, είχε αποκλειστικά σε όλη τη ζωή του ένα όραμα, που τον οδηγούσε. «Το όραμα λέγεται Ελλάδα», σημειώνει. «Ήταν κατεξοχήν πολιτικοποιημένος και με τις μουσικές του μεγάλωσε η γενιά μου. Τον Μίκη τραγουδούσαμε».
Ως υπουργός, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης «ήταν παρών, δεν δημιούργησε σκάνδαλο, δεν προκάλεσε αντιθέσεις».

Την εξαιρετική σχέση του με τον Κων/νίνο Μητσοτάκη αποτυπώνει, επισημαίνει, το ότι τον συνόδευσε, πριν τις εκλογές, στην επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχοσλοβακία.

Κάναν και τα χωρατά τους οι δυο συμπατριώτες, αποκαλύπτει ο κ. Πεφκιανάκης. «Ήταν και οι δυο ψηλοί και διαρκώς αναφέρονταν σε αυτό».
«Ο Μίκης ήταν πανελλήνιος»
Ο Μίκης «αποτυπώνει την πορεία της χώρας» συνοψίζει ο συνομιλητής μας.
«Ήταν η μεγάλη προσωπικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με μεγάλη προσφορά και στον πολιτισμό και στα εθνικά ζητήματα και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας».
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κηρύξει τριήμερο πένθος για την απώλειά του δεν συνδέεται, εκτιμά με την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο πατέρας του με τον εκλιπόντα. «Ο Κυριάκος είναι αυτόνομος και έπραξε σωστά. Εκφράζει όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Γιατί ο Μίκης ήταν πανελλήνιος!»

Μίκης Θεοδωράκης

«Ο κόσμος θεώρησε ότι είμαι αποστάτης, προδότης του μεγαλύτερου ιδανικού. Αυτό, λοιπόν, για εμένα ήταν το πιο μεγάλο λάθος.

Με τον Μητσοτάκη που έγινα υπουργός δεν το έκανα για να πάρω οφίτσια κ.λπ., είχα τότε μια ιδέα και ότι θα την υλοποιούσα… αυτό ήταν λάθος, δεν υλοποιήθηκε ποτέ γι αυτό παραιτήθηκα.

Είχα την ιδέα πως από τη μια θα χτυπιόταν αυτή η τυφλή τρομοκρατία που έφτασε μέχρι την πόρτα μου κι από την άλλη πίστευα ότι θα αναγκαζόταν ο Παπανδρέου να πετάξει το σάπιο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν μια κυκλωτική κίνηση, ώστε να επικρατούσε το υγιές ΠΑΣΟΚ που το θεωρούσα εντελώς συγγενικό μου, αλλά ήταν κι αυτό λάθος.

Παρ’ όλες αυτές τις κινήσεις που έκανα προς τη Δεξιά, νόμιζα πως θα μείνω στο απυρόβλητο ως ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι είναι Έλληνας και βάζει την Ελλάδα πάνω απ’ όλα, ανεξάρτητα αν κάνει ορισμένες επιλογές κομματικές. Αλλά στο τέλος αυτό μου στοίχισε πάρα πολύ. Και στοίχισε ίσως και στον κόσμο το δικό μου. Αυτά είναι τα σοβαρότερα, νομίζω, λάθη, τα οποία έκανα και τα οποία καλώς πληρώνω τώρα».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X