Πως να θέσουμε σε κίνηση την αγορά ακινήτων

Δεν είναι μακρινές οι εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι “ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται καταργείται”. Ήταν η προεκλογική περίοδος του Ιανουαρίου 2015 και τότε – όπως και τον Σεπτέμβριο του 2015 – ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που δεν είχαν ιδεολογικό σημείο επαφής με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέλεγε να τον ψηφίσει προσδοκώντας την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε δηλώσεις υπουργών να πληρωθεί «για τελευταία φορά» ο ΕΝΦΙΑ του 2015 !

Και ενώ οι φόροι πάνω στο ακίνητο έχουν αυξηθεί από 720 εκατομμύρια ευρώ το 2000 στα 3,6 δισεκατομμύρια σήμερα, η αγορά ακινήτων της χώρας πλήγηκε και από την ύφεση που προήλθε από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, όπως προεκλογικά διακήρυσσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά επιπλέον αύξησε τους συντελεστές στον συμπληρωματικό φόρο και μείωσε το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν κι άλλο πολλοί πολίτες. Και προοιωνίζεται νέα αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, καθώς περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία από την επομένη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ξεκίνησε να επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος στις μέρες μας για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Η αγορά ακινήτων αποτελεί στρατηγικό τομέα για την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η ανάκαμψη των επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών. Δεν είναι μόνο ότι θα έχουμε αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών, αλλά ταυτόχρονα θα  μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας. Επιπλέον, πρόκειται να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των ακινήτων. Επίσης, αποφεύγεται η υποβάθμιση και η περιθωριοποίηση στις γειτονιές των πόλεών μας.

Η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Ούτε υποκρίνεται πως δεν έχει σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση για τις οποίες και βρίσκεται σε διαρκή διάθεση αυτοκριτικής. Εξάλλου, η αυτοκριτική βοηθά στην αναθεώρηση των λαθών που έχουν γίνει. Έτσι, σήμερα είναι σε θέση να δεσμευτεί για μια δέσμη μέτρων, καθώς έχουν μελετηθεί οι δημοσιονομικές τους επιπτώσεις και υπάρχει θεμελιωμένη κάλυψή τους. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για :

*Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

*Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

*Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

*Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα χρηματοδότησης για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

*Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

*Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

*Ενίσχυση των χρηματοδοτικών ροών από το πιστωτικό σύστημα για επενδύσεις στα ακίνητα.

Το παραπάνω πλαίσιο μειώνει τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στα 350 € από 500 € που ήταν περίπου το 2017. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από άμεση ωφέλεια στους φορολογούμενους από τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, προκαλούν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αναζωογονεί την αγορά ακινήτων και αποκαθιστά αδικίες του παρελθόντος.

Στρατηγικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι με τη μείωση αυτή του ΕΝΦΙΑ να τονωθούν οι επενδύσεις και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση  της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση. Αποτελεί, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκληση του θετικού επενδυτικού σοκ που έχει  ανάγκη η χώρα μας για να βγει οριστικά από την κρίση.

Αθ. Κ. Μπαλέρμπας

Φιλόλογος, Δρ. Αρχιτεκτονικής

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ