Πολιτική

Πως θα αλλάξουν οικονομία και κράτος-Οι άξονες του πενταετούς προγράμματος της κυβέρνησης

Πως θα αλλάξουν οικονομία και κράτος-Οι άξονες του πενταετούς προγράμματος της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση αναμόρφωση της οικονομίας και αλλαγής του κράτους ξεκινάει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει η επεξεργασία ενός φιλόδοξου προγράμματος με στόχο να αλλάξουν τα πάντα και να αποκτήσει η χώρα νέους θεσμούς και νέους κανόνες λειτουργίας, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της διοίκησης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-σχέδιο το οποίο θα έχει διάρκεια πεντέμισι χρόνων, ως το τέλος της επόμενης τετραετίας.

Στην ερώτηση προς το συνομιλητή μας γιατί ένα πρόγραμμα-σχέδια για πεντέμισι χρόνια και όχι για ενάμισι χρόνο, ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης η απάντηση είναι διττή.

Πρώτον. Ενα πρόγραμμα-σχέδιο για να μπορέσει να παράξει αποτελέσματα χρειάζεται να είναι μακρόπνοο, πολύ περισσότερο αν φιλοδοξεί να κάνει τόσο μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία και ανατροπές στις δομές του κράτους και της πολιτικής διακυβέρνησης με τη δημιουργία των κατάλληλων θεσμών, που θα επιτρέπουν τη χάραξη πολιτικών και προπαντός την υλοποίηση αυτών.

Δεύτερον. Οσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η πεποίθηση θα μπορέσει να γίνει πιο απτή μετά τη λήξη του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, που θα σημάνει την ανάκτηση ενός τουλάχιστον μέρους της εθνικής κυριαρχίας, που έχει χαθεί με τα μνημόνια και την τρόικα και επομένως τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών.

Βεβαίως, υπάρχει και μία τρίτη παράμετρος, αλλά ο συνομιλητής, όπως κάθε πολιτικός που εκτιμά τη σημασία της επικοινωνίας δεν την θέτει στο τραπέζι ή δεν την ομολογεί ανοιχτά. Σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα υπάρχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα είναι και μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε αυτά που θέλει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που θα κάνει η τότε κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα-σχέδιο θα έχει, όπως προαναφέρθηκε δύο κεντρικούς άξονες. Ο ένας είναι το νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα υπηρετεί την πρόταση για δίκαιη ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει η οικονομία να γίνει παραγωγική, οι επενδύσεις να αυξηθούν, οι σχέσεις κράτους και επιχειρηματικού τομέα να αναβαθμιστούν και να αλλάξουν, η υγιής επιχειρηματικότητα να ενισχυθεί και να αντικαταστήσει την επιχειρηματικότητα που στο παρελθόν οδήγησε τη χώρα στην κρίση, τα μνημόνια και την καταστροφή.

Αυτό σημαίνει παρεμβάσεις και δημιουργία θεσμών και εργαλείων, που θα κατανέμει σωστά τους πόρους τους κοινοτικούς και τους εθνικούς, αλλά και τα τραπεζικά δάνεια προς κατευθύνσεις οι οποίες ενισχύουν το νέο μοντέλο, το οποίο θα διακρίνεται από την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης σημαίνει τη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος τόσο στο σκέλος το φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό.

Το νέο οικονομικό μοντέλο απαιτεί επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών σε μεγάλους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ήδη σε ορισμένους κλάδους έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των πολιτικών αυτών.

Ομως, δεν αρκεί να επεξεργαστεί κάποιος πολιτικές. Το σπουδαιότερο είναι να μπορέσει να τις εφαρμόσει.

Και στον τομέα αυτό το πρόγραμμα-σχέδιο των πεντέμισι χρόνων θα περιλαμβάνει πολιτικές για τη δημιουργία κρατικών και κυβερνητικών δομών, που θα επεξεργάζονται τις κατευθύνσεις του προγράμματος και με διάφορα εργαλεία θα κατευθύνουν τις δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των σχεδιασμένων πολιτικών.

Πρόκειται για την πλέον δύσκολη άσκηση, αφού στη χώρα δεν υπάρχουν όχι μόνο Θεσμοί, οι οποίοι μεταρρυθμιζόμενοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό, αλλά δεν υπάρχει ούτε ανάλογη κουλτούρα.

Γι΄ αυτό απαιτείται η διαμόρφωση των κατάλληλων θεσμών στο κράτος, αλλά και στην κυβερνητική δομή, ώστε να παρακολουθείται, ελέγχεται, οργανώνεται και συντονίζεται το έργο, καθώς πρόκειται για πολυδιάστατο έργο, που απαιτεί την κινητοποίηση πολλών παραγόντων και δυνάμεων.

Πρόκειται ασφαλώς, για δομές που ενώ λείπουν από την Ελλάδα, είναι υπαρκτές εδώ και δεκαετίες σε άλλες αναπτυγμένες θεσμικά χώρες της Ευρώπης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X