Θέμα

Πότε θα γίνουν εκλογές: Ημερομηνίες και σενάρια

Πότε θα γίνουν εκλογές: Ημερομηνίες και σενάρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανεπίσημα το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο με το πρόγραμμα που παρουσίασε όσο και με τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη της περασμένης Κυριακής, άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, ενώ δήλωσε πως πάγια θέση του είναι αυτές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Παρά τη δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να τον υποχρεώσουν να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες. Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκλογές να γίνουν το Μάιο, όπως υπάρχουν και εισηγήσεις για κάλπες το Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου τ2019.

Πάντως, ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει το χρόνο. Και καθώς είναι πρωθυπουργικό το πολιτικό μας σύστημα, εκείνος μόνο που μπορεί να πάρει απόφαση για πρόωρες είναι ο πρωθυπουργός.

Από το τι θα εξαρτηθεί ο χρόνος των εκλογών είναι το πραγματικά μεγάλο ζητούμενο. Το πρώτο δεδομένο που έχουμε είναι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να εξαντλήσει την τετραετία.

Ξεκινώντας από τη βάση αυτή μπορούμε να ανιχνεύσουμε ποιες είναι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες), δηλαδή σε τετραπλές εκλογές.

Η πρώτη παράμετρος είναι οι εισηγήσεις συμβούλων, υπουργών και άλλων συνεργατών οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Μάιος και οι τετραπλές εκλογές ευνοούν το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιχειρήματα είναι τρία. Το πρώτο έχει ως πυρήνα την εκτίμηση ότι ένα μέρος της οργής και του θυμού θα εκδηλωθεί στις κάλπες για τις άλλες αναμετρήσεις και στις βουλευτικές εκλογές πολλοί ψηφοφόροι, έστω και με βαριά καρδιά, θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο υποστηρίζει ότι με τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο θα είναι αυξημένη η συμμετοχή στις κάλπες και επομένως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα επέλεγαν την αποχή, θα προσέλθουν στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επομένως θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο στηρίζεται στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Οι υποστηρικτές του λένε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μεγάλη ήττα δεν θα έχει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο να αντιστρέψει τα αποτελέσματα και συνεπώς θα πάει στις κάλπες το Φθινόπωρο βαριά τραυματισμένος και με σημαντικό μειονέκτημα, αφού η ΝΔ θα έχει τον αέρα του νικητή στα πανιά της ενισχυμένο.

Στην αντίπερα όχθη οι υποστηρικτές των εκλογών στο τέλος της τετραετίας στηρίζουν την πρότασή τους σε οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα .

Το πρώτο που αναφέρουν αφορούν στις συντάξεις, στους μισθούς, τις φοροελαφρύνσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το επιχείρημα για τις συντάξεις λέει ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο οι συνταξιούχοι θα συνειδητοποιούν ότι το χρήμα που δεν έφυγε από την τσέπη τους δεν πρόκειται να φύγει και αυτό το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως αυτό προϋποθέτει ότι από την 1 Ιανουαρίου 2019 δεν θα κοπεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς δεν θα μειωθούν οι συντάξεις 1.200.000 συνταξιούχων. Σημειωτέον ότι αυτό θα είναι το πρώτο θετικό βήμα για τους συνταξιούχους από την έναρξη της κρίσης. Επίσης, θα έχουν εκδοθεί πολύ περισσότερες συντάξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων και ο τελικός χρόνος για τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα μειωθεί.

Στο σκέλος της αύξησης των μισθών μέσω της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού, ισχύει το ίδιο επιχείρημα. Οτι δηλαδή η χορήγηση των αυξήσεων για μεγαλύτερο διάστημα κάμπτει τις αμφιβολίες και την καχυποψία, όσων θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη τους.

Επιπλέον αναφέρουν ότι το Φθινόπωρο του 2019 θα είμαστε πολύ κοντά σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα αρχίσουν οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμού της αύξησης.

Επιχειρηματολογία του ίδιου τύπου επιστρατεύουν για τη μείωση των φόρων και των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και του ΦΠΑ.

Στη ζυγαριά μπαίνουν άλλοι δύο πολύ σημαντικοί παράμετροι. Η μία είναι η συμφωνία των Πρεσπών και η δεύτερη η δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων στα δεξιά και προς το κέντρο της ΝΔ.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον φτάσει στην ελληνική Βουλή (αρκετοί εκτιμούν ότι ο Ζάεφ μάλλον θα κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δεν θα πετύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος) η καλύτερη επιλογή είναι η προσφυγή στις κάλπες να απέχει κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε να καταλαγιάσουν τα πάθη και οι αντιθέσεις που θα εκδηλωθούν.

Ισχυρή ένδειξη, λένε, ότι αυτό θα συμβεί είναι ο μικρός όγκος του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

Πάντως, στο Μαξίμου θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό και θα ήταν λάθος να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές με τη συμφωνία των Πρεσπών σε εκκρεμότητα, γιατί θα δεχθεί επικοινωνιακό σφυροκόπημα. Οχι πως θα δεχθεί επιθέσεις αν έχει ψηφιστεί η συμφωνία, αλλά θα είναι λιγότερο ισχυρές στην περίπτωση αυτή και λιγότερο αποτελεσματικές αν έχει μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα.

Ο προτελευταίος παράγοντας είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί που κυοφορούνται στο χώρο της δεξιάς.

Προς το Κέντρο υπάρχουν οι επαφές και συζητήσεις Καμμένου, Παπακώστα, Αντώναρου και άλλων καραμανλικών στελεχών, που είτε έχουν διαγραφεί είτε όχι.

Με τη δημιουργία του νέου σχήματος φράζεται ο δρόμος για το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο. Και όπως είπε ο πρόεδρος της Marc Θωμάς Γεράκης στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου την περασμένη Δευτέρα, η ΝΔ θα μπορέσει να ξεπεράσει το ταβάνι, που φαίνεται να έχει χτυπήσει, μόνο με διεύρυνση προς το Κέντρο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η τελευταία δημοσκόπηση της Marc έδειξε επαναπατρισμό νεοδημακρατών, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον είναι καραμανλικοί.

Με το νέο σχήμα έχουν την επιλογή να ψηφίσουν ένα κόμμα που θα εκφράζει τον καραμανλισμό αντί να πάνε κατευθείαν στη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Η δεύτερη φέτα από το σάντουιτς, προς τα δεξιά της ΝΔ, είναι ο κυοφορούμενος συνασπισμός ανάμεσα στους σχηματισμούς των Τάκη Μπαλτάκου, Δημήτρη Καμμένου, Φαήλου Κρανιδιώτη, Βασίλη Καπερνάρου και ενδεχομένως Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οι μυστικές έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα δείχνουν ότι αυτό το σχήμα θα μπορούσε να μπει στην επόμενη Βουλή (μόνο για τους Μπαλτάκο και Καμμένο έδειξαν ότι θα ψήφιζαν 1,9% και μπορεί να ψήφιζαν 5,9% ένα κόμμα που θα δημιουργούσαν οι δύο πολιτικοί), που σημαίνει ότι θα στερούσαν από τη ΝΔ ένα σημαντικό και αναγκαίο ποσοστό όχι μόνο για την αυτοδυναμία, αλλά ενδεχομένως και για την πρωτιά μαζί με το σχήμα από την κεντρώα πλευρά.

Τέλος, να μην παραγνωρίζουμε τον παράγοντα δημοσκοπήσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, είτε για πρόωρες κάλπες, είτε για το Φθινόπωρο.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X