Διεθνή

ΠΟΥ: Κατά του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια

ΠΟΥ: Κατά του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για ενδεχόμενη αύξηση των ανισοτήτων εάν γίνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα διεθνή ταξίδια κάνει λόγο ο ΠΟΥ.

Ειδικοί επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν να μην απαιτείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις διεθνείς πτήσεις για την πραγματοποίηση ταξιδιών.

Πιο συγκεκριμένα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μετά από συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες στην ελεύθερη κυκλοφορία του πληθυσμού.

«Δεν πρέπει να απαιτείται απόδειξη του εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, δεδομένης της περιορισμένης [αν και αυξανόμενης] απόδειξης σχετικά με την απόδοση τους στη μείωση της μετάδοσης» αναφέρει η δήλωση.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η ανισότητα στην παγκόσμια διανομή εμβολίων είναι αυτή που μπορεί να φέρει και την ανισότητα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Η Ελλάδα και άλλες δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει μέσα στον Μάρτη για τη θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, το «πράσινο διαβατήριο» φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X