Πράσινο για το μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία

«Πράσινο»  άναψε το συνέδριο του SPD στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Και αν όλα ευοδωθούν η κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στο Πάσχα, αφού μεσολαβούν διεργασίες και διαπραγματεύσεις, που απαιτούν χρόνο.

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση και παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν, οι 600 περίπου σύνεδροι αποφάνθηκαν με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με τους συντηρητικούς της χριστιανικής ένωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν θεωρητικά εκτός από τον μεγάλο συνασπισμό και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και σε πρόωρες εκλογές. Εισήγηση της νεολαίας του κόμματος που πρότεινε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι διαπραγματεύσεις με ανοικτή έκβαση, δεν θα υπάρχει δηλαδή κάποιος αυτοματισμός, όπως τονίστηκε επανειλημμένως. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. «Πρώτα τα πολιτικά μας περιεχόμενα και σε καμία περίπτωση αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.

Τα επόμενα βήματα

Δεδομένου ότι επίκειται και το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας στα μέσα Δεκεμβρίου και φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων, οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι δε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες. Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD.

Επανεξελέγη ο Μ. Σουλτς

Αργά το απόγευμα ο Μάρτιν Σουλτς, επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος λαμβάνοντας το 81,9% των ψήφων. Μολονότι καταγράφει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 100%, που είχε λάβει την περασμένη άνοιξη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μπορεί να είναι μάλλον ικανοποιημένος.

Μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και τη στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα πιθανής συγκυβέρνησης με την Αγκ. Μέρκελ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός των κομματικών τειχών, που τον είχαν επικρίνει σφόδρα, αμφισβητώντας τον ανοιχτά ενόψει του σημερινού συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ