Πρόκληση. Επιστρέφουν αναδρομικά ως 50 εκατ. σε συνταξιούχους βουλευτές

Αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετοιμάζονται να πάρουν περίπου 160 πρώην βουλευτές οι οποίοι είναι σήμερα συνταξιούχοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Ακη Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό σε πρώτη φάση εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 50 εκατ. ευρώ, πράξη που συνιστά πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους συνταξιούχους.

Πρόκειται μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου

Μέχρι τώρα έχουν δικαιωθεί 100 πρώην βουλευτές που έκαναν προσφυγές στα δικαστήρια και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να φτάσουν τους 160.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία εξηγεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν τα γνωρίζει η τρόικα.

Το σχέδιο για την αποπληρωμή

Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.

Ενα άλλο πλάνο που εξετάζεται είναι να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ