Προς αγιοποίηση του Ρομάν Πολάνσκι, με νέο ντοκιμαντέρ

Νέο ντοκιμαντέρ για της ζωής του Ρομάν Πολάνσκι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί και την προσπάθεια αγιοποίησής του … χωρίς την σκοτεινή πλευρά του. Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής του Ρομάν Πολάνσκι εξιστορεί νέο ντοκιμαντέρ, στο οποίο εμφανίζεται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, ο Πολάνσκι βρέθηκε στην Κρακοβία για να δει το γκέτο στο οποίο κρατούνταν όταν ήταν παιδί από τους Ναζί. Η μητέρα του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου δολοφονήθηκε, ενώ λίγο αργότερα ο πατέρας του τον βοήθησε να δραπετεύσει από το γκέτο κι έτσι σώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρομάν Πολάνσκι επισκέπτεται την Πολωνία από πέρυσι που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει καταδικαστεί από το 1977 για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μιας 13χρονης.

Ενώ έρχεται στο φως της δημοσιότητας και η καταγγελία της 61χρονη σήμερα Γερμανίδας Ρενάτε Λάνγκερ, πρώην ηθοποιός και μοντέλο, που κατήγγειλε στις ελβετικές Αρχές ότι ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι τη βίασε στο ορεινό σαλέ του το 1972, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Ένας δικηγόρος του 84χρονου γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη δήλωσε πως γνωρίζει την καταγγελία της και την απέρριψε ως μια «παράλογη» απόπειρα να προκαλέσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Οι ελβετοί εισαγγελείς καλούνται να εξετάσουν αν η δίωξη του Πολάνσκι είναι δυνατή βάσει της ελβετικής νομοθεσίας δεδομένου ότι έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας από το φερόμενο έγκλημα.

Η Ελβετία έχει καταργήσει την παραγραφή για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών μικρότερων των 12 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ