Προσοχή! 70.000 φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ-Ποιοι είναι οι στόχοι

Είναι πλέον παράδοση το καλοκαίρι οι ράμπο της εφορίας να κάνουν αποβάσεις στα νησιά και τις ηπειρωτικές παραλίες. Βλέπετε εκεί η φοροδιαφυγή οργιάζει γι΄αυτό και οι φορολογικοί έλεγχοι είναι σαρωτικοί.

Ετσι και φέτος το καλοκαίρι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκινούν το θερινό σαφάρι για την έκδοση αποδείξεων. Στην πρώτη θέση των ελέγχων τα μπαρ, εστιατόρια, καντίνες σε παραλίες, καφετέριες, ταβέρνες.

Από τον έλεγχο δεν ξεφεύγουν ούτε τα καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές σε νησιά έως τα VIP μέσα μεταφοράς και από τα ξενοδοχεία έως τα βενζινάδικα..

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει θα σας αναφέρουμε ότι μετά από τον τρίμηνο έλεγχο προέκυψε ότι πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Βοιωτίας δεν είχε εκδώσει αποδείξεις όχι για έναν τόνο καυσίμων, αλλά για 249.437,66 λίτρα. Την τιμητική της είχε η βενζίνη (162.837,54 λίτρα) ενώ «συνέβαλε» και το πετρέλαιο θέρμανσης με 86.600,12 λίτρα.

Στις συγκεκριμένες ποσότητες, ο ΦΠΑ που «χάθηκε» κάπου ανάμεσα τη μη έκδοση αποδείξεων και τα διπλά βιβλία έφτασε τα 66.006,93 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα ύλη που κρατήθηκε μακριά από τα μάτια της εφορίας ξεπερνά τα 350.000 ευρώ.

Ο έλεγχος επεκτάθηκε σε βάθος πενταετίας και διαπιστώθηκε παράλληλα ότι δεν είχαν εκδοθεί 232 ημερήσια ισοζύγια τα οποία αποτελούν ειδικά φορολογικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους από 27 Αυγούστου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014 καθώς και από 1-1-2015 έως και 15-4-2015.

Το σχέδιο καλοκαιρινών ελέγχων της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν προγραμματιστεί για φέτος τουλάχιστον 70.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ. με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% αυτών, καθώς και 4.000 στοχευμένοι ελέγχων από τις Υπηρεσίες Έρευνας –Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα διενεργηθεί τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές προσποιούνται τους τουρίστες – πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι επιχειρηματίες είναι επιρρεπείς σε παραβάσεις και ποιοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι αποδείξεις.

Οι επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα ή και με «λουκέτα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ