Προσοχή! Αυτά τα χρέη δεν μπαίνουν στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις

υπερφορολόγηση
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Η ρύθμιση για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις έχει κάνει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να πάρουν… βαθιά ανάσα. Ωστόσο στην ρύθμιση με τις 120 δόσεις δεν μπορούν να μπουν όλα τα χρέη.

Πιο συγκεκριμένα, αποκλείονται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι οφειλές τις οποίες δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη διάρκεια του 2017, μη καταβάλλοντας τις ασφαλιστικές εισφορές όπως αυτές προέκυψαν με βάση το εισόδημα τους.

Αυτό γίνεται σαφές από την εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε σχέση με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Ελεύθερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις 21 Φεβρουαρίου!

Πιο συγκεκριμένα και όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο: «Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016».

Για να το πούμε διαφορετικά, οι οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα (σ.σ. αλλά και εκείνες που θα γεννηθούν από εδώ και πέρα) δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα χρέη που δεν μπαίνουν στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Οι ασφαλιστικές οφειλές του 2017 είναι εκείνες που δημιουργήθηκαν από τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών. Εκείνες δηλαδή που  υποχρεώνονταν να πληρώσουν κάθε μήνα από τον περσινό Φεβρουάριο μέχρι και την 31η του περασμένου Ιανουαρίου με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία ενιαία ρύθμιση μαζί με εκείνες που γεννήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στο… σφυρί κτήριο – φιλέτο του ιδρυτή της Neoset

Κατ’ επέκταση, για να ενταχθεί ένας επαγγελματίας στη νέα ρύθμιση για τις οφειλές προ του 2017 θα πρέπει αρχικά να πληροί ένα γιγάντιο πλήθος ασφυκτικών κριτηρίων. Όχι μόνο αυτό όμως: Θα πρέπει επίσης να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει σε έως 12 δόσεις τις οφειλές του που γεννήθηκαν το 2017 και, φυσικά, να καταβάλλει ανελλιπώς  κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές του.

Και αυτό γιατί η ένταξη σε κάθε ρύθμιση –μαζί και σε εκείνη των 120 δόσεων – απαιτεί σε κάθε περίπτωση την ανυπαρξία κάθε άλλης μη ρυθμισμένης  οφειλής, αλλά και την απόλυτη συνέπεια στις τρέχουσες καταβολές εισφορές.

Έτσι θα μπείτε στη ρύθμιση

Ειδικότερα, για να εγκριθεί η ρύθμιση των οφειλών που γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2016 σε έως 120 δόσεις, κάθε επαγγελματίας ο οποίος θα ενταχθεί σε αυτή, θα πρέπει να μην έχει καμία άλλη μη ρυθμισμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή από το 2017. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα όλες τις τρέχουσες εισφορές (με βάση το εισόδημα του) κάθε μήνα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να «τρέξει» ένας επαγγελματίας τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προ της 31/12/2016  θα πρέπει να έχει εξοφλήσει (ή να έχει ρυθμίσει με ξεχωριστό διακανονισμό) τις εισφορές από 1/1/ 2017 και έπειτα και, παράλληλα, να πληρώνει στην ώρα τους τις εισφορές που του καταλογίζει κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ υπέρ της κύριας ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ή/και της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ, για όσους επαγγελματίες έχουν σχετική υποχρέωση).

Οι δύο τρόποι να εξοφλήσετε τα χρέη που δεν «μπαίνουν» στις 120 δόσεις

Πώς μπορεί να εξοφλήσει ένας επαγγελματίας τις οφειλές του προς τα ταμεία, οι οποίες δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/1/2018;

Με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να τις εξοφλήσει εφάπαξ. Να καταβάλλει δηλαδή… μία και έξω τη διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού που του καταλογίστηκε από τον ΕΦΚΑ κατά το παραπάνω διάστημα και εκείνου που κατάβαλε.

Ο δεύτερος είναι να αιτηθεί την εξόφληση του μέσω της υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τόκο 8% επί της οφειλής πέραν των προσαυξήσεων οποίες έχουν επιβαρύνει τις μη καταβληθείσες μηνιαίες εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ