Προσοχή: Αυτές οι τροφές είναι επικίνδυνες για το σκύλο σας

Πάρτε το σκύλο στο μπαράκι, αλλά μην του δίνετε να πιει

Ο καλύτερός σας φίλος, ο πιο πιστός, χρειάζεται προσοχή και φροντίδα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Επιπλέον ο αγαπημένος σας σκύλος δεν πρέπει να τρώει ακριβώς ότι κι΄ εσείς, αφού κάποιες τροφές είναι βλαβερές για την υγεία του. Είναι δυνατόν να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να τον οδηγήσουν και στο θάνατο. Και προπαντός αν σας αρέσει το ποτό μη δοκιμάσετε να του μάθετε να πίνει κρασάκι, τσιπουράκι, ουζάκι ή ουισκάκι.

Επιστημονική έρευνα: Πάρτε σκύλο για μακροζωία και καλύτερη ζωή

Γι΄ αυτό λοιπόν ρίξτε μία ματιά να δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε, ώστε το σκυλί σας να είναι πάντα υγιές.

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια μειωμένο συντονισμό, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, δυσκολία στην αναπνοή, ρίγη, μη φυσιολογική οξύτητα του αίματος, κώμα, ακόμα και θάνατο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.

Σταφύλι

Το σταφύλι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Αλλά και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο έμετο, διάρροια, λήθαργο και κοιλιακό πόνο, με μηχανισμό που παραμένει άγνωστος.

Τσίχλες

Οι τσίχλες περιέχουν ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης, που προκαλεί αύξηση στην ινσουλίνη στον οργανισμό του σκύλου και προβλήματα στο συκώτι σε διάστημα λίγων ημερών.

Ωμό κρέας

Δεν πρέπει να δίνονται στους σκύλους γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από μικρόβια όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Τα κρεμμύδια προκαλούν ένα είδος αιμολυτικής αναιμίας, που ονομάζεται Heinz body anemia και προκαλεί την καταστροφή των ερυθροκυττάρων, ενώ επέρχεται και καταστροφή των νεφρών. Η τοξικότητα μπορεί επίσης να προέρθει από παρόμοια τρόφιμα με το κρεμμύδι, όπως σκόρδο ή πράσο.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες στομαχικές διαταραχές, αφού οι σκύλοι δεν μπορούν να διασπάσουν τη γλυκόζη που περιέχεται στο γάλα.

Σκυλί στολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (vd)

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους ανθρώπους, αλλά περιέχουν περσινή, μια τοξίνη, που είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους.

Σοκολάτα

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να δίνουν σοκολάτα στο σκύλο τους. Ο λόγος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι επειδή προκαλεί τύφλωση. Η δράση τους στον οργανισμό είναι διουρητική και διεγερτική του μυοκαρδίου και του νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι διέγερση, έμετος, συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα και καρδιακές αρρυθμίες, μυϊκός τρόμος, ακόμη και θάνατος αν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα. Σημειώστε ότι η σοκολάτα υγείας είναι πιο επικίνδυνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Λευκή σοκολάτα έχει το χαμηλότερο επίπεδο μεθυλοξανθινών, ενώ η ψημένη σοκολάτα περιέχει την υψηλότερη. Ανάλογα δρα ο καφές και το τσάι και οποιοδήποτε άλλο ποτό ή σκεύασμα με καφεΐνη.

Κουκούτσια φρούτων

Τα κουκούτσια από πολλά φρούτα περιέχουν κυάνιο και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Οπότε προσοχή σε κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ.

Αλάτι

Τα σκυλιά δε χρειάζεται να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από αλάτι. Για αυτό και η ξηρά τροφή των σκύλων είναι σχετικά ανάλατη. Η πρόσληψη τροφών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη δίψα και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ