Κοινωνία

Προσοχή! Ο κορονοϊός ίσως έχει αυτή την μακροχρόνια επιπλοκή στους άνδρες

Προσοχή! Ο κορονοϊός ίσως έχει αυτή την μακροχρόνια επιπλοκή στους άνδρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός δεν έχει ακόμα αποκαλύψει όλα τα μυστικά του, καθώς ένα χρόνο -και κάτι-μετά την έναρξη της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για τις μακροχρόνιες συνέπειές της.

-->

Οι συνέπειες αυτή τη φορά αφορούν αμιγώς τους άνδρες – για την ακρίβεια, την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους. Αρκετές μελέτες τον τελευταίο χρόνο έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να την πλήξει, συμβάλλοντας στην εκδήλωση ενός συχνού, πολύ ενοχλητικού και επίμονου προβλήματος.

Κορονοϊός: Το χλώριο της πισίνας τον «σκοτώνει» σε 30 δευτερόλεπτα!

Το πρόβλημα αυτό είναι η στυτική δυσλειτουργία. Πριν εμφανιστεί ο νέος κορονοϊός, δυσκολίες στην επίτευξη ή/και τη διατήρηση της στύσης αντιμετώπιζε ένας στους δύο άνδρες, ηλικίας κυρίως άνω των 50 ετών. Νεότερες μελέτες δείχνουν πως οι πιθανότητες να εκδηλωθούν τέτοιου είδους δυσκολίες είναι σημαντικά αυξημένες στους άνδρες που εκδηλώνουν τη νόσο Covid-19.

κορονοϊός αυνανισμός σεξ

Μία από τις νεότερες δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Andrology. Σε αυτήν εντάχθηκαν 100 άνδρες από την Ιταλία, οι 25 από τους οποίους είχαν νοσήσει από τον νέο ιό. Η μέση ηλικία τους ήταν τα περίπου 40 έτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης που πραγματοποίησαν τη μελέτη, η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας ήταν:

  • 28% στους άνδρες που είχαν περάσει τη νόσο Covid-19
  • 9,33% στους άνδρες που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό

Οι πιθανές εξηγήσεις

Όπως αναφέρει ο ουρολόγος Dr. Ryan Berglund, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, υπάρχουν τρεις παράγοντες που ενδέχεται να εμπλέκονται στο όλο θέμα. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  1. Οι αγγειακές επιπλοκές της Covid-19. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως το αγγειακό σύστημα και το σύστημα αναπαραγωγής είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό και η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά προάγγελο καρδιοπάθειας. Είναι επίσης γνωστό ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έχει σε πολλές περιπτώσεις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αυτές σχετίζονται με τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί σε όλο το σώμα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η γενικευμένη φλεγμονή να προκαλεί βλάβες και στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.
  2. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της Covid-19. Η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται στενά με την ψυχική υγεία, λέει ο Dr. Berglund. Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη είναι συχνές μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου Covid-19. Είναι επίσης συνηθισμένα προβλήματα εν μέσω πανδημίας, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν μολύνονται από τον κορονοϊό. Και τα τρία, όμως, μπορεί να οδηγήσουν στη στυτική δυσλειτουργία.
  3. Η γενικότερη έκπτωση της υγείας. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων και επίμονων προβλημάτων υγείας. Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από πονοκέφαλο και έντονη κόπωση έως καρδιολογικές και νεφρολογικές επιπλοκές. Η κακή υγεία, όμως, είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Τι μπορεί να σημαίνει η εμφάνισή της

Το τι από τα παραπάνω ισχύει, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Ωστόσο η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας μετά τη νόσο Covid-19, εγείρει κάποιες ανησυχίες. «Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι μία απλώς ενοχλητική κατάσταση. Αποτελεί δείκτη της γενικότερης υγείας», εξηγεί ο Dr. Berglund. «Στους νεαρούς άνδρες δίχως γνωστά υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι την εκδηλώνουν αιφνιδίως, μετά από τη νόσο Covid-19, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κάποιου αδιάγνωστου προβλήματος υγείας, ακόμα και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σεξ και υγεία της καρδιάς: Απαντήσεις σε 5 κλασικές απορίες

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι πως ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα προβλήματα στύσεως. Είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί αν η βλάβη είναι μόνιμη ή παροδική, κυρίως διότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της, λέει ο ειδικός.

«Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον νέο κορονοϊό», προσθέτει. «Χρειάζεται χρόνος και περισσότερες έρευνες για να βρούμε τις απαντήσεις. Έως τότε, η καλύτερη λύση για τους άνδρες είναι να αποφύγουν τον κορονοϊό. Ας φροντίζουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να κάνουν το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μόλις έρθει η σειρά τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X