Πολιτική

Live: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση -Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα- Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Live: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση -Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα- Ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερο φωτιά αναμένεται στη βουλή καθώς ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Παρακολουθήστε ζωντανά :

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ TV • Ζωντανή μετάδοση • Greek Live TV

Η μάχη θα κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ με την τετ α τετ μονομαχία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από την ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τη σημερινή μέρα τη συζήτηση θα ανοίξουν οι εισηγητές των κομμάτων.

Από την κυβέρνηση πάντως απέφυγαν μέχρι στιγμής να μετατρέψουν την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να το κάνει την Κυριακή με την ομιλία του.

Άλλωστε ένας από τους λόγους της κατάθεσης της πρότασης μομφής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που για πολλούς δεν ήταν η ώρα να χρησιμοποιήσει το χαρτί της πρότασης μομφής.

Ωστόσο, ο αντίλογος λέει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξαναβρεί το νήμα της σύνδεσης με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, που έπληξε σε ένα βαθμό με την οικονομική πολιτική του, αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να υψώσει το ανάστημά του και να πάρει ρεβάνς για τα όσα είχε ψηφίσει επί των ημερών του για τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία.

Επιπλέον, θα γίνει αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και έλεγχο της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της και στα ευαίσθητα θέματα -όπως τα εθνικά και αυτό της πανδημίας- που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο.

Η διαδικασία

Η πρώτη μέρα της συζήτησης αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα, ενώ αύριο Σάββατο η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10πμ. Η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά την Κυριακή το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία κατά τα φαινόμενα θα διαρκέσει αρκετή ώρα λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό καθώς δεν θα είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές στην αίθουσα της ολομέλειας.

Αυτοπροσώπως θα ψηφίσουν μόνο οι παρόντες βουλευτές ενώ οι υπόλοιποι που θα απουσιάζουν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και σε αυτό το πλαίσιο η καταμέτρηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα.

Οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το απόγευμα.

Κρύβεται ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας χτες την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στη βουλή προκειμένου «να αναγκαστεί να έρθει στο κοινοβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, που κρύβεται» όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον του εαυτού του»

Η πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά «είναι μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και, ιδίως, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου» υπογράμμισε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον Alpha 9,89 τη χαρακτήρισε «πολιτικά άκαιρη πρόταση μομφής» η οποία «δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση» υποστηρίζοντας ότι . στη χώρα υπάρχουν «πολλαπλές κρίσεις ή μείζονα θέματα στην επικαιρότητα» όπως το ζήτημα του κοροναϊού, τα ελληνοτουρκικά, οι ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής κλπ και «επιλέγει πολιτικά (σ.σ. η αξιωματική αντιπολίτευση) να αναδείξει το ζήτημα αυτό».

Σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο για το νομοσχέδιο. Ούτε καν στη Βουλή δεν ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Και ξαφνικά, επειδή θεώρησε ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συσπειρώσει το εσωτερικό του, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόταση αυτή».

Και ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε: «Δεν είναι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και ιδίως, και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου» καθώς «το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ο κ. Τσακαλώτος, ο ίδιος, επαίρεται ότι επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και είχαμε 25.000 πλειστηριασμούς. Τον Φεβρουάριο του 2019 καταργείται ρητά με νόμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της πρώτης κατοικίας», προσθέτοντας ότι «τότε ήταν μια χαρά τα θέματα των τραπεζών. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του εαυτού του».

Κανένας εξωραϊσμός του ιδιωτικού χρέους

Σε ότι αφορά το αν θα δούμε στο μέλλον πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, ο υπουργός απάντησε με έμφαση: «Μετά λόγου γνώσεως αυτό το οποίο δεν θα δούμε, θα είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα στέγης εξ αυτού του λόγου. Αυτό θέλω να σας το εγγυηθώ». Ωστόσο ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι δεν χρειάζεται εξωραϊσμός της πραγματικής κατάστασης του ιδιωτικού χρέους.

Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε τέτοιο ακραίο μέτρο

«Κίνηση βαθιάς πολιτικής ουσίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η Ν.Δ. έρχεται να καταργήσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας και η πρόταση δυσπιστίας ήταν το ύστατο εργαλείο στα χέρια μας για να την αναγκάσουμε να συζητήσει στη Βουλή. Η άρση της προστασίας της 1η κατοικίας, που τελειώνει οριστικά -όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατήγγειλε- υπήρξε ένα θέμα θαμμένο στα Μέσα Ενημέρωσης. Ούτε ο Πρωθυπουργός δεν ήρθε να μιλήσει στη Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Alpha 98,9 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, με πρόβλεψη για ύφεση 8% τουλάχιστον, με 200 χιλιάδες νέους ανέργους, εκατοντάδες χιλιάδες σε αναστολή εργασίας, με μισθούς που μειώνονται και με τζίρο που καταρρέει για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις τράπεζες να διαγράφουν χρέη σε εφοπλιστές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί να χάνει ο κόσμος τα σπίτια του», επισήμανε.

«Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει ένα τόσο ακραίο νομοσχέδιο για την 1η κατοικία. Η Ελλάδα θα είναι διαφορετική την επόμενη μέρα. Θα δούμε εικόνες Ισπανίας και την αστυνομία να πετάει πολίτες από τα σπίτια», προειδοποίησε ο κ. Ηλιόπουλος και κατήγγειλε το «καθεστώς οικονομικής φυλακής που επιχειρεί να επιβάλλει η Ν.Δ., αντιμετωπίζοντας ως στρατηγικούς κακοπληρωτές όλα τα φυσικά πρόσωπα, ενώ το ίδιο τους το κόμμα χρωστάει πάνω από 300 εκατ. ευρώ!».

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν

Την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα ψηφίσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα ενώ παράλληλα με τις βολές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ επικρίνουν και τα μέτρα που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών της δική του διακυβέρνησης για την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς.

«Με την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από την διαχείριση της πανδημίας έως την εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα, χαρίζει πρόσκαιρη συσπείρωση στη ΝΔ που έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Εμείς καταψηφίζουμε όλη την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηρισιτκά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Μάλιστα χτες η Φώφη Γεννηματά προαναγγέλλοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρόταση μομφής επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα για την κίνησή του με το σκεπτικό ότι απαλλάσει από τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό.

«Ενώ ο πρωθυπουργός αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού και γίνεται ξανά ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη» είπε η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στην κυβέρνηση, ούτε σε κανένα μέλος της».

Η ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα

Σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό κώδικα».

Το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου

«O κ. Μητσοτάκης δεν προσήλθε να υπερασπιστεί τον Πτωχευτικό Νόμο του στην προσπάθειά του να περάσει στα ψιλά το εγκληματικό νομοθέτημα. Ο κ Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στον Υπ. Οικ, ξεκινά κοκορομαχία που βοηθά τον κ. Μητσοτάκη να ξεχαστεί ο Πτωχευτικός Νόμος» ήταν το σχόλιο του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πτωχευτικό κώδικα ως το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου.

 

Δείτε εδώ απευθείας:

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X