Προβληματισμός από τις βολές του Αμερικανού πρέσβη κατά της συμμετοχής Σαββίδη στον ΟΛΘ

Προβληματισμό, αλλά όχι ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση, η νέα αναφορά του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στη χώρα μας που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές.

Κι΄ αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αμερικανός πρέσβης αφήνει υπονοούμενα για τhν ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.

Το είχε κάνει πριν από 2 μήνες περίπου σε συνέντευξη στον ιστότοπο voria.gr, όπου τότε το μήνυμα ήταν περισσότερο ασαφές. Μιλώντας τη Δευτέρα στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο.

Πρόκειται για σαφές μήνυμα, λένε, που έχει ως στόχο της δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη, για τις οποίες ο αμερικανικός παράγοντας είχε σχεδόν πάντα ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βάλει φραγμό και χωρίς να αυτές να πλήξουν τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Το τι θα συμβεί στο μέλλον και ποια θα είναι η στάση των Αμερικανών, κανείς δεν το γνωρίζει. Ομως, υπάρχουν πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως άκομψη (είναι προσεκτικοί στην έκφρασή τους) την παρέμβαση των Αμερικανών σε ένα θέμα καθαρά εσωτερικό και της απόλυτης αρμοδιότητας της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η παρέμβαση Πάιατ γίνεται 10 μέρες πριν από την τελική υπογραφή που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, πράγμα που ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να διαπραγματευτεί κάτι άλλο και όχι να τορπιλίσει την ίδια την ιδιωτικοποίηση.

Και ο eretikos.gr ερμηνεύοντας τωρινές και παλαιότερες δηλώσεις οδηγείται στο συμπέρασμα, πως το ενδιαφέρον έχει σχέση με την προμήθεια της χώρας με αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, το οποίο μέσω των πλωτών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη και των αγωγών, θα κατευθύνεται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Τέλος, η πλευρά των Γάλλων και Γερμανών που συμμετέχουν στο σχήμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα το ζήτημα, καθώς δεν υπάρχει γι΄ αυτούς καμία σκιά σαν αυτές που υπαινίχθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, καθώς όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τέλος, να πούμε ότι η κυβέρνηση επείγεται να εισπράξει το τίμημα, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καταβληθεί στις 28 Δεκεμβρίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ