Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Συνεχίζεται η κόντρα στη Βουλή για την κατάργηση των κριτηρίων

Ψήφος αποδήμων: Συνεχίζεται η κόντρα στη Βουλή για την κατάργηση των κριτηρίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης από το Σύνταγμα αυξημένης πλειοψηφίας 200 θετικών ψήφων για την εφαρμογή του νόμου, επανεκκινεί την Τρίτη 18 Μαΐου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάρτηση των κριτηρίων στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους.

Η συζήτηση είχε μπει προσωρινά στον «πάγο» λόγω της διακοπής λειτουργίας της Βουλής για το Πάσχα και έως τότε ο μαγικός αριθμός «200» έμοιαζε όνειρο θερινής νυκτός, καθώς την πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη στήριξαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, αθροίζοντας 190 «ΝΑΙ», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 επέμεναν στο κατηγορηματικό «ΟΧΙ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις της τομέαρχη του Θεοδώρας Τζάκη περί «άδικων περιορισμών» – προτάσσει το μοντέλο της εκλογής 4 βουλευτών σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μια από αυτές, χωρίς άλλους περιορισμούς πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη και χωρίς όμως η ψήφος των αποδήμων να μετρά στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, συγκεντρώνοντας τα πυρά του αρμόδιου Υπουργού για εμπαιγμό των ομογενών και πρόταση ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων.

Το πρώτο βράδυ του Λαγού στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού

Το ΜέΡΑ25 προκρίνει θέσπιση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού και κανονική προσμέτρηση του αποτελέσματος στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το ΚΚΕ εμμένει μέχρι τέλους στη διατήρηση των κριτηρίων της διετούς παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και την υποβολή φορολογικής δήλωσης τα τελευταία 2 έτη, ως απόδειξη πραγματικού δεσμού με την Ελλάδα, που είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη θετική του ψήφο στον αρχικό νόμο Θεοδωρικάκου.

Η ακρόαση των ενώσεων του απανταχού ελληνισμού, ωστόσο, με την επανέναρξη της συζήτησης στη Βουλή, θα αυξήσει την πίεση προς τα διαφωνούντα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άπαντες θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη της στάσης τους απέναντι στους απόδημους ψηφοφόρους.

Ο Μάκης Βορίδης θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει εκ νέου την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μίας πολιτικής ντρίμπλας του Υπουργού Εσωτερικών μέσω αλλαγών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Κατά πληροφορίες πάντως, οι κινήσεις του θα εξαρτηθούν από τη διαλλακτικότητα ή μη, που θα επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο θα εμφανιστεί ξανά με «στηλωμένα τα πόδια» απέναντι στις ρυθμίσεις.

Δεν αποκλείεται, δε, οι όποιες αλλαγές – εφόσον γίνουν – να στοχεύσουν στη μετάλλαξη στάσης του ΜέΡΑ25, η θετική ψήφος του οποίου θα ανέβαζε το άρθροισμα των «ΝΑΙ» στα 199, φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς η εφαρμογή του νόμου θα εξαρτάται πλέον από μία μόλις ψήφο, βάζοντας τον «μουτζούρη» για την παραπομπή της άρσης των προϋποθέσεων στα χέρια της Κουμουνδρούρου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Μαΐου, οπότε και θα «ξαναζεσταθεί» το ζήτημα με τη συζήτηση στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα δώσουν μία ακόμα μάχη για το νομοσχέδιο, από την οποία και θα ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο γύρω από την τύχη που θα έχει κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Έγκλημα Γλυκά Νερά: Το DNA μίλησε – Αυτοί είναι οι σεσημασμένοι που μπήκαν στο μικροσκόπιο της αστυνομίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X