Πολιτική

Πυρά Τράγκα κατά Μητσοτάκη Τσιόδρα Σύψα

Πυρά Τράγκα κατά Μητσοτάκη Τσιόδρα Σύψα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με τον Γιώργο Τράγκα μπορεί να διαφωνείς πολιτικά και ιδεολογικά, μπορεί να διαφωνείς με τον τρόπο που ασκεί τη δημοσιογραφία, μπορεί να διαφωνείς με το στιλ και πολλά άλλα. Δεν μπορείς να μην παραδεχτείς, όμως, ότι είναι ένας δημοσιογράφος με έντονη παρουσία στα δημοσιογραφικά και πολιτικά τεκταινόμενα. Με ισχυρό αποτύπωμα, όπως θα λέγαμε μία φράση του συρμού.

-->

Ο eretikos.gr  έχει πολλές και μεγάλες διαφωνίες με τον Γιώργο Τράγκα, όμως, θεωρεί πως οι απόψεις που εκφράζει είναι άξιες προς μνημόνευση και παρουσίαση. Μερικές φορές, ακόμα και μέσα από τις προσωπικές του αντιπαραθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, διαβάζοντας ή ακούγοντας τον Γιώργο Τράγκα, μπορείς να υποπτευτείς ή και να αντιληφτείς τι διεργασίες ξετυλίγονται στο παρασκήνιο. Βεβαίως στην πορεία του δεν λείπουν οι αποκαλύψεις, οι αντιπαραθέσεις, οι αντιθέσεις, η πολεμική.

Αποκαλυπτικά είναι και όσα ακολουθούν σε μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύει ο eretikos.gr. Και για όσους θέλουν να τον ακούσουν ραδιοφωνικά από τη Δευτέρα θα είναι στο ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα 93,4 από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Σας είχαν δώσει τέτοια λίστα «απαγορευμένων ονομάτων» στα Παραπολιτικά;

«Είπα ότι δεν έχω ξαναδεί σύζυγο πρωθυπουργού να είναι τόσο κοντά με τον άντρα της. Σε όλα τα παλάτια του κόσμου, στον Λευκό Οίκο, στο Μπάκιγχαμ, στο παλάτι του Ριάντ, οπουδήποτε, και κυρίως σε όλες τις οικονομικές επαφές του πρωθυπουργού. Αυτό ενόχλησε. Επίσης τον τελευταίο καιρό ενοχλούσε η έρευνα που κάνω για τον κ. Τσιόδρα και τα εμβόλια που εισηγήθηκε να αγοράσουμε για τον Η1Ν1. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη γνώμη μου, είναι κορυφαία περίπτωση ανηθικότητας για έναν και μόνο λόγο. Ηταν επιχορηγούμενος από τη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, μητέρα παραγωγό των εμβολίων, μέχρι το 2020. Βρήκα πρακτικά του Πανεπιστημίου Αθηνών που λένε ότι η GlaxoSmithKline επιχορηγεί για μελέτες δωρεές, νόμιμα πράγματα, φορολογημένα φυσικά, τον καθηγητή Τσιόδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να είσαι επιχορηγούμενος από την GlaxoSmithKline, όπως αντιστοίχως και ο κ. Σύψας από την Gilead, δηλαδή την παραγωγό εταιρία του remdesivir, και να είσαι συντονιστής ενός lockdown που έστειλε την εθνική οικονομία σε εθνική καταστροφή. Αφού αγόρασε τα εμβόλια για τον Η1Ν1, δεν θα έπρεπε να είναι συντονιστής μιας άλλης γρίπης, του Covid-19».

Υπάρχει μια αμφισβήτηση σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους αποκλειστικά από τον κορονοϊό, στην οποία συναινείτε κι εσείς. Τι αμφισβητείτε ακριβώς;

Λέτε ότι η καραντίνα ήταν λάθος του πρωθυπουργού. Μα το κλείσιμο της οικονομίας δεν στρέφεται εναντίον του; Γιατί να θέλει κάτι τέτοιο;

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει στον άκρατο φιλελευθερισμό, δηλαδή στην απορρύθμιση της αγοράς, στο δόγμα του σοκ. Η απορρύθμιση της αγοράς βοηθάει την ελίτ να γίνει πλουσιότερη και κάνει τους οικονομικά ασθενέστερους να λένε «αφού ζούμε, ας αρκεστούμε στα λιγότερα». Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι – Μένουμε ασφαλείς» συνοδεύεται τώρα από το σύνθημα «Μένουμε άνεργοι, πεινάμε».

Μα, δεν του κάνει πολιτική ζημιά το «Μένουμε άνεργοι»;

Τι τον πείραξε περισσότερο από την κριτική σας;

«Η κριτική που έκανα στον Σωτήρη Τσιόδρα. Του χάλασα τη σούπα, γιατί όλα τα κανάλια έπαιρναν λεφτά. Χάλασα τη μαγιονέζα του Μητσοτάκη για το lockdown. Πάντως έφυγα έπειτα από 3,5 χρόνια και με πληρώσανε αζημίως. Εληξε ειρηνικά αυτή η ιστορία, δεδομένου ότι οι δυο της διοίκησης υπήρξαν μαθητές και υπάλληλοί μου επί μακρό χρονικό διάστημα. Ο ιδιοκτήτης των Παραπολιτικών και ο διευθυντής ήταν στις εφημερίδες μου. Αλλά κατανοώ την πίεση που δέχτηκαν».

Τελικά, τι άποψη έχετε για τον καθηγητή Τσιόδρα;

«Κατέστρεψε την ελληνική οικονομία. Οχι μόνος του βέβαια. Ο ίδιος είναι αλλοπρόσαλλος, αντιφατικός. Αλλα έλεγε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και άλλα κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο. Μας τρέλανε 70 μέρες τώρα και ποτέ δεν τεκμηρίωνε ό,τι έλεγε. Θα τον κάνω ταινία αυτόν».

Παρά ταύτα η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή και η αντιπολίτευση είναι πεσμένη.

«Ο Μητσοτάκης θεωρεί εαυτόν πολιτικό κεφάλαιο γιατί οι δημοσκοπήσεις λένε ότι απέχει 20 πόντους από τον άλλον. Εχω ακούσει εγώ δημοσκοπήσεις, όμως, που έγιναν σκόνη και θρύψαλα… ατέλειωτες… Η αντιπολίτευση είναι μαραμένη εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξαιτίας πολιτικών αδικοπραξιών που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έχουν όμως άλλον σαν τον Τσίπρα και κάποια στιγμή θα ξαναγίνει πρωθυπουργός. Παρακαλάνε διάφορα οικονομικά τζάκια της Αθήνας, δε, να πάρουν μαζί τους το ΠΑΣΟΚ, να γίνουν ένα».

Πώς βλέπετε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

«Καλή νομικός είναι. Ομως έχω την αίσθηση ότι είναι αβλαβής διέλευση από το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή, δεν έχει καμία σχέση στον διεθνή χώρο. Δεν την ξέρει κανένας. Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι θα σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει με άνεση τον Εμανουέλ Μακρόν ή τον Τραμπ και να μιλήσει… Ακόμη κι αν το κάνει, η άλλη πλευρά θα πει «ποια είναι αυτή η άγνωστη φωνή από το υπερπέραν;».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X